Sprejeta novela zakona o pravilih cestnega prometa: nižje kazni in zavijanje desno pri rdeči luči

Državni zbor je s 46 poslanskimi glasovi za in enim proti sprejel dolgo pričakovano novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Novela znižuje kazni za prehitro vožnjo, zvišuje pa kazni za telefoniranje med vožnjo in za parkiranje na mestih za invalide. Največja novost pa je dovoljeno zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

Zavijanje desno ob rdeči luči

Novela zakona tako predvideva dovoljeno zavijanje desno ob rdeči luči na semaforju. To pomeni, da je vozniku, ki zavija desno ter naleti na rdečo luč na semaforju dovoljeno zaviti desno kljub semaforju, a le če je dodan prometni znak, ki to dovoljuje. Vožnja v desno kljub rdeči luči je dovoljena seveda le, če je smer prosta.rdeča luč

Kazni

Znižale se bodo kazni za prekoračitev hitrosti. Tako bodo na primer po novem pri omejitvi 50 km/h na cestah v naselju kazni naslednje:

Prekoračitev hitrosti (km/h) Denarna kazen
Do 10 40 evrov
10-20 120 evrov
20-30 250 evrov
30-40 500 evrov
40-50 750 evrov

 

Po novem zakonu se bo tudi zvišala globa in število kazenskih točk za uporabo telefona med vožnjo – nova kazen bo znašala 250 evrov in 3 kazenske točke.dont text and drive

Lahka motorna vozila v cestnem prometu

Med lahka motorna vozila spadajo invalidski vozički, skiroji in rolke na eletrični pogon. Po novem bodo morali vozniki teh vozil voziti po kolesarskem pasu, stezi ali poti, kjer to ni mogoče pa bodo lahko (v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje 50 km/h) vozili ob desnem robu smernega vozišča. Vozniki teh vozil, ki so mlajši od 18 let, vodo morali imeti med vožnjo zaščitno kolesarsko čelado.

Prejšnji članekPa smo jih dobili – nove bone!
Naslednji članekV Tokiu postavljene »anti-seks« postelje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.