Sredozemsko morje eno izmed najbolj onesnaženih s plastiko

Tarutao national park, Thailand
Foto: Utopia_88 iz iStock

Najnovejše poročilo organizacije WWF (World Wildlife Fund) razkriva, da je Sredozemsko morje eno izmed s plastiko najbolj onesnaženih na svetu.

Letno se v Sredozemlje odpravi več kot 200 milijonov turistov, ki v morje odvržejo ogromne količine plastike. Vsako poletje poskrbijo za 40-odstotni porast odpadkov, ki končajo v morju. Seveda pa za onesnaženost niso krivi samo turisti.

Izmed vseh odpadkov na odprtem morju, morskem dnu in obalah, je največ tistih plastičnih, natančneje kar 95 odstotkov. Večina jih pride iz Turčije in Španije, sledijo jima Italija, Egipt ter Francija.

Večji kosi plastike poškodujejo, zadušijo in pogosto ubijejo morske živali, tudi zaščitene ter ogrožene vrste, kot so morske želve. Bolj zahrbtni pa so manjši delci, t. i. mikroplastika, ki v Sredozemskem morju dosega rekordne vrednosti. Z vstopom v prehranjevalno verigo tovrstni delci postajajo vse večja grožnja za zdravje živali in ljudi.

Čeprav Sredozemsko morje predstavlja le 1 odstotek svetovne vode, je v njem kar 7 odstotkov svetovnih mikroplastičnih odpadkov. Ribe, ki jih jedo Evropejci, zaužijejo tudi mikroplastične delce, zato lahko nekdo, ki se prehranjuje z morskimi živalmi, na leto konzumira kar 11.000 delcev mikroplastike.

Underwater concept of global problem with plastic rubbish floating in the oceans. Hawksbill turtle in caption of plastic bag
Foto: Jag_cz iz iStock

Dodaten problem predstavlja dejstvo, da odpadki niso biorazgradljivi, zato v okolju ostanejo na stotine let. Reciklirana je le ena tretjina izmed 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, ki jih vsako leto pridelamo v Evropi.

Dobra novica je, da je Sredozemsko morje še mogoče očistiti in zaščititi pred plastiko. Potrebno pa bo sodelovanje številnih deležnikov, od vlad in gospodarstev, pa vse do vsakega posameznika. Nekatere države že sprejemajo zakone, ki bodo pomagali zmanjšati odpadno plastiko in bodo pozitivno vplivali na okolje.

Vsak posameznik lahko veliko naredi za čisto naravo:

  • Izberi (ko je mogoče) izdelek, ki je narejen iz biorazgradljivega materiala.
  • Izogibaj se izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, plastični kozarčki, plastični krožniki, plastičen pribor, nakupovalne vrečke …
  • Izogibaj se milom in kozmetičnim produktom, k vsebujejo mikroplastiko (polietilen, polipropilen ali polivinil klorid).
  • Kupuj nepakirane produkte.
  • Ločuj odpadke.
Prejšnji članekNa kaj moram biti pozoren pri nakupu namiznega računalnika?
Naslednji članek10 nasvetov za brezskrbno potovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.