nedelja, 20 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Sredozemsko morje eno izmed najbolj onesnaženih s plastiko

Sredozemsko morje eno izmed najbolj onesnaženih s plastiko

Najnovejše poročilo organizacije WWF (World Wildlife Fund) razkriva, da je Sredozemsko morje eno izmed s plastiko najbolj onesnaženih na svetu.

Letno se v Sredozemlje odpravi več kot 200 milijonov turistov, ki v morje odvržejo ogromne količine plastike. Vsako poletje poskrbijo za 40-odstotni porast odpadkov, ki končajo v morju. Seveda pa za onesnaženost niso krivi samo turisti.

Izmed vseh odpadkov na odprtem morju, morskem dnu in obalah, je največ tistih plastičnih, natančneje kar 95 odstotkov. Večina jih pride iz Turčije in Španije, sledijo jima Italija, Egipt ter Francija.

Večji kosi plastike poškodujejo, zadušijo in pogosto ubijejo morske živali, tudi zaščitene ter ogrožene vrste, kot so morske želve. Bolj zahrbtni pa so manjši delci, t. i. mikroplastika, ki v Sredozemskem morju dosega rekordne vrednosti. Z vstopom v prehranjevalno verigo tovrstni delci postajajo vse večja grožnja za zdravje živali in ljudi.

Čeprav Sredozemsko morje predstavlja le 1 odstotek svetovne vode, je v njem kar 7 odstotkov svetovnih mikroplastičnih odpadkov. Ribe, ki jih jedo Evropejci, zaužijejo tudi mikroplastične delce, zato lahko nekdo, ki se prehranjuje z morskimi živalmi, na leto konzumira kar 11.000 delcev mikroplastike.

Morska želva plava s plastično vrečko v ustih.
Foto: Profimedia, UPPA News

Dodaten problem predstavlja dejstvo, da odpadki niso biorazgradljivi, zato v okolju ostanejo na stotine let. Reciklirana je le ena tretjina izmed 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, ki jih vsako leto pridelamo v Evropi.

Dobra novica je, da je Sredozemsko morje še mogoče očistiti in zaščititi pred plastiko. Potrebno pa bo sodelovanje številnih deležnikov, od vlad in gospodarstev, pa vse do vsakega posameznika. Nekatere države že sprejemajo zakone, ki bodo pomagali zmanjšati odpadno plastiko in bodo pozitivno vplivali na okolje.

Vsak posameznik lahko veliko naredi za čisto naravo:

  • Izberi (ko je mogoče) izdelek, ki je narejen iz biorazgradljivega materiala.
  • Izogibaj se izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, plastični kozarčki, plastični krožniki, plastičen pribor, nakupovalne vrečke …
  • Izogibaj se milom in kozmetičnim produktom, k vsebujejo mikroplastiko (polietilen, polipropilen ali polivinil klorid).
  • Kupuj nepakirane produkte.
  • Ločuj odpadke.
Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...