četrtek, 1 oktobra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Sredozemsko morje eno izmed najbolj onesnaženih s plastiko

Sredozemsko morje eno izmed najbolj onesnaženih s plastiko

Najnovejše poročilo organizacije WWF (World Wildlife Fund) razkriva, da je Sredozemsko morje eno izmed s plastiko najbolj onesnaženih na svetu.

Letno se v Sredozemlje odpravi več kot 200 milijonov turistov, ki v morje odvržejo ogromne količine plastike. Vsako poletje poskrbijo za 40-odstotni porast odpadkov, ki končajo v morju. Seveda pa za onesnaženost niso krivi samo turisti.

Izmed vseh odpadkov na odprtem morju, morskem dnu in obalah, je največ tistih plastičnih, natančneje kar 95 odstotkov. Večina jih pride iz Turčije in Španije, sledijo jima Italija, Egipt ter Francija.

Večji kosi plastike poškodujejo, zadušijo in pogosto ubijejo morske živali, tudi zaščitene ter ogrožene vrste, kot so morske želve. Bolj zahrbtni pa so manjši delci, t. i. mikroplastika, ki v Sredozemskem morju dosega rekordne vrednosti. Z vstopom v prehranjevalno verigo tovrstni delci postajajo vse večja grožnja za zdravje živali in ljudi.

Čeprav Sredozemsko morje predstavlja le 1 odstotek svetovne vode, je v njem kar 7 odstotkov svetovnih mikroplastičnih odpadkov. Ribe, ki jih jedo Evropejci, zaužijejo tudi mikroplastične delce, zato lahko nekdo, ki se prehranjuje z morskimi živalmi, na leto konzumira kar 11.000 delcev mikroplastike.

Morska želva plava s plastično vrečko v ustih.
Foto: Profimedia, UPPA News

Dodaten problem predstavlja dejstvo, da odpadki niso biorazgradljivi, zato v okolju ostanejo na stotine let. Reciklirana je le ena tretjina izmed 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, ki jih vsako leto pridelamo v Evropi.

Dobra novica je, da je Sredozemsko morje še mogoče očistiti in zaščititi pred plastiko. Potrebno pa bo sodelovanje številnih deležnikov, od vlad in gospodarstev, pa vse do vsakega posameznika. Nekatere države že sprejemajo zakone, ki bodo pomagali zmanjšati odpadno plastiko in bodo pozitivno vplivali na okolje.

Vsak posameznik lahko veliko naredi za čisto naravo:

  • Izberi (ko je mogoče) izdelek, ki je narejen iz biorazgradljivega materiala.
  • Izogibaj se izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, plastični kozarčki, plastični krožniki, plastičen pribor, nakupovalne vrečke …
  • Izogibaj se milom in kozmetičnim produktom, k vsebujejo mikroplastiko (polietilen, polipropilen ali polivinil klorid).
  • Kupuj nepakirane produkte.
  • Ločuj odpadke.
Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (1 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Ocena filma: Prvič narazen

Prvič narazen je nadaljevanje najstniškega globalnega fenomena Prvič oziroma After. Film, ki je obudil slovenske kinematografe, mnoge kritike pa poslal v stanje hibernacije. Se...

Letos Pozdrav brucem preko spleta

Novih ukrepov zaradi koronavirusa smo že vajeni, zato nas ne preseneča, ko se dogodki preselijo na splet. Letos bo v spletni obliki potekal tudi...

Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se...

Komentar: Epidemija še poslabšala študentsko stanovanjsko problematiko. Smo res prezahtevni?

Študentska stanovanjska problematika je večna tema, o kateri se govori in se še bo govorilo mnogo let. Kje bivati, če ne takoj dobiš sobe...