Srhljiva afera velikega podjetja: Kar počne je nemoralno, pravijo

Mom feeds the baby with a spoon of vegetable puree at the children's feeding table. Baby's appetite, healthy nutrition, introduction of complementary foods. Copyspace, mock up
Foto: Ольга Симонова iz iStock

Nestlé, največje svetovno podjetje za potrošniško blago, dodaja sladkor in med mleku in žitnim izdelkom za dojenčke, ki se prodajajo v številnih revnejših državah, kar je v nasprotju z mednarodnimi smernicami za preprečevanje debelosti in kroničnih bolezni, ugotavlja poročilo.

Vzorce izdelkov poslali v Belgijo

Voditelji kampanje iz Public Eye, švicarske preiskovalne organizacije, so vzorce izdelkov švicarske multinacionalke za otroško hrano, ki se prodajajo v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, poslali v belgijski laboratorij na testiranje.

Rezultati in pregled embalaže izdelkov so razkrili dodan sladkor v obliki saharoze ali medu v vzorcih Nido, blagovne znamke nadaljevalne mlečne formule, namenjene uporabi za dojenčke, stare enega leta in več, in Cerelac, žitaric, namenjenih otrokom, starim med šestimi meseci in dvema letoma.

Na Nestléjevih glavnih evropskih trgih v formulah za majhne otroke ni dodanega sladkorja. Medtem ko nekatera žita, namenjena starejšim malčkom, vsebujejo dodan sladkor, ga ni v izdelkih namenjenih dojenčkom med šestim mesecem in enim letom.

Laurent Gaberell, strokovnjak za kmetijstvo in prehrano pri Public Eye, je dejal: »Nestlé mora narediti konec tem nevarnim dvojnim standardom in prenehati dodajati sladkor v vse izdelke za otroke, mlajše od treh let, v vseh delih sveta.«

Debelost je vedno večji problem v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je v Afriki od leta 2000 število otrok s prekomerno telesno težo, mlajših od pet let, povečalo za skoraj 23 %. Po svetu več kot 1 milijarda ljudi živi z debelostjo.

Potrošnikom v kateri koli državi ni vedno enostavno ugotoviti, ali izdelek vsebuje dodan sladkor in koliko ga je prisoten, samo na podlagi podatkov o hranilni vrednosti, natisnjenih na embalaži. Oznake pogosto vključujejo naravno prisotne sladkorje v mleku in sadju pod istim naslovom kot vsi dodani sladkorji.

Nobena hrana za otroke, mlajše od treh let, ne sme imeti dodanih sladkorjev ali sladil

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije za evropsko regijo pravijo, da nobena hrana za otroke, mlajše od treh let, ne sme imeti dodanih sladkorjev ali sladil. Čeprav za druge regije niso bile izdelane nobene smernice, raziskovalci pravijo, da evropski dokument ostaja enako

Tiskovni predstavnik Nestléja je dejal: »Verjamemo v prehransko kakovost naših izdelkov za zgodnje otroštvo in dajemo prednost uporabi visokokakovostnih sestavin, prilagojenih rasti in razvoju otrok.« Povedal je, da je Nestlé znotraj strogo regulirane kategorije otroške hrane vedno upošteval lokalne predpise ali mednarodne standarde, vključno z zahtevami za označevanje in mejne vrednosti vsebnosti ogljikovih hidratov, ki vključuje sladkorje, in deklariral skupne sladkorje v svojih izdelkih, vključno s tistimi, ki prihajajo iz medu. Različice v receptih so odvisne od dejavnikov, vključno s predpisi in razpoložljivostjo lokalnih sestavin. Po njegovih besedah je podjetje v zadnjem desetletju po vsem svetu zmanjšalo skupno količino dodanih sladkorjev v svojem portfelju žit za dojenčke za 11 %. Saharoza in glukozni sirup sta bila postopno opuščena iz mleka za odraščanje, namenjenega malčkom po vsem svetu.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekTako gledanje športa vpliva na nas in naše življenje
Naslednji članekBi potovali na Mars? To so destinacije prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.