Bi potovali na Mars? To so destinacije prihodnosti

artist's interpretation of the red planet
Foto: dottedhippo iz iStock

Mars je planet velikih kontrastov – ogromni vulkani, globoki kanjoni in kraterji, ki lahko gostijo tekočo vodo (ali pa tudi ne). To bo čudovita lokacija za raziskovanje bodočih turistov, ko bomo začeli s prvimi kolonijami Rdečega planeta. Pristajalna mesta za te prihodnje misije bodo zaradi varnosti in praktičnih razlogov verjetno morala biti ravne ravnice, morda pa bi lahko pristali v nekaj dneh vožnje od kakšne bolj zanimive lokacije. Tukaj je nekaj lokacij, ki bi jih prihodnji obiskovalci Rdečega planeta lahko obiskali.

Olympus Mons

Olympus Mons je najbolj ekstremen vulkan v sončnem sistemu. Nahaja se v vulkanski regiji Tharsis in je po podatkih Nase približno enake velikosti kot zvezna država Arizona. V višino meri kar 25 kilometrov in je skoraj trikrat večji od Zemljinega Mount Everesta.

Olympus Mons kot ena najbolj znanih destinacij Marsa
Olympus Mons kot ena najbolj znanih destinacij Marsa Foto: on nasa

Vulkani Tharsis

Regija Tharsis je bogata tudi z drugimi volkani. Po podatkih Nase Tharsis gosti 12 velikanskih vulkanov v območju, širokem približno 4000 km. Tako kot Olympus Mons so tudi ti vulkani veliko večji od tistih na Zemlji, verjetno zato, ker ima Mars šibkejšo gravitacijsko privlačnost, ki omogoča, da vulkani rastejo višje.

Regija Tharsis na Marsu
Regija Tharsis na Marsu Foto: on nasa

Valles Marineris

Mars ne gosti le največjega vulkana sončnega sistema, ampak tudi največji kanjon. Valles Marineris je po podatkih Nase dolg približno 3000 km. To je približno štirikrat dlje od Velikega kanjona, ki je dolg približno 800 km.

Valles Marineris na Marsu
Valles Marineris na Marsu Foto: on nasa

Severni in južni pol

Mars ima na polih dve ledeni regiji z nekoliko različno sestavo; severni pol je bil leta 2008 od blizu preučen s pristajalno napravo Phoenix, medtem ko opazovanja južnega pola prihajajo iz orbitalnih naprav. Po podatkih Nase so pozimi temperature v bližini severnega in južnega tečaja tako nizke, da ogljikov dioksid kondenzira iz ozračja v led na površju.

Severni pol na Marsu
Severni pol na Marsu Foto: on nasa
VIRspace.com
Prejšnji članekSrhljiva afera velikega podjetja: Kar počne je nemoralno, pravijo
Naslednji članekTežava, ki je slovenske železnice ne bodo nikoli imele

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.