St. Patrick’s day: praznik parad, zelene barve in piva

St. Patrick’s day je mednarodno znan irski praznik, ki ga Irci (in večina sveta) praznujejo 17. marca s paradami in žurkami v pubih. In čeprav je preostanek sveta praznik posvojil le zato, da imajo en razlog več za pitje piva v barih, zgodovina irskega praznika sega mnogo dlje…

… vse tja do 4. stoletja, ko se je sveti Patrik rodil. Rodil se je pod imenom Maewin Succat, kar pa niti ni najbolj presenetljivo dejstvo. Bolj je šokantno to, da ni bil Irec, temveč Anglež! Pri 16 letih pa je bil zasužnjen s strani Ircev in pripeljan v suženjstvo na Irsko. Neke noči naj bi v sanjah slišal glas, ki ga je nagovarjal, naj zbeži. In tako je tudi storil – zbežal je in se v Angliji pridružil Katoličanom, kjer si je zamenjal ime v Patricius oziroma v Patrick. Kljub neprijetni izkušnji z Irsko pa se je tja čez vrsto let vrnil kot misijonar in svoj čas posvetil spreobračanju Ircev v Kristjane, za kar je porabil skoraj 30 let. Poleg tega pa naj bi iz otoka po legendi pregnal vse kače, kar pa je malo verjetno, saj v zapisih ni nikjer omenjeno, da naj bi otok imel težave s kačami. Ko je Patrik umrl okoli leta 461, je postal Sveti Patrik in zavetnik Irske.

deteljica

Zakaj deteljica?

Najbolj prepoznavni znak Irske je seveda deteljica, za kar se gre zahvaliti tudi Svetemu Patriku. Ta je namreč za razlaganje svete trojice uporabljal kar tri peresno deteljico, ki se je tako v srca Ircev zapisala kot nacionalni simbol.

Množičnost praznika

Leta 1903 je dan Svetega Patrika postal državni praznik, poimenovali pa so ga tudi feast day, saj so se na ta dan vsi združili in imeli gostijo ter obiskali cerkev. Takrat niso pili, saj je bilo pitje na ta praznik prepovedano vse do leta 1970! St. Patrick’s day danes povezujemo s pitjem, ker so v 18. stoletju irski izseljenci ta praznik prinesli v ZDA in so ga praznovali s pitjem piva, kar je ostalo še danes. Leta 1737 so imeli v Bostonu celo prvo parado v čast praznika, danes pa v New Yorku praznujejo največjo parado v čast temu prazniku na svetu, saj si jo ogleda več kot 2 milijona ljudi. Po letu 1970 pa so praznik začeli množično praznovati tudi na Irskem, St. Patrick’s day pa je tako postal praznik parad, zelene barve in piva.

parada

Prejšnji članekČe ne maraš branja, začni s kratkimi knjigami
Naslednji članekZdravstveni delavci iščejo pomoč pri varstvu otrok

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.