STA po 29 letih prekinila sodelovanje z vladno administracijo

Slovenska tiskovna agencija, ki je zadnje mesece pod drobnogledom zaradi problematike financiranja, je bila po 29 letih primorana zapreti dostop do vsebin STA za potrebe vladne administracije. Do tega je prišlo zaradi sporov z Ukomom glede nove tržne pogodbe za leto 2021.

STA se vsako leto tržna pogodba izteče 31. decembra, vse do letošnjega leta pa je bila praksa, da je bila nova pogodba sklenjena že pred iztekom veljavne. Letos temu ni bilo tako.

Kljub temu je Slovenska tiskovna agencija do konca februarja uporabnikom na vladni strani omogočala dostop do vsebin STA ter neomejen dostop do vseh storitev iz naslova lanske pogodbe. Ker do konca prejšnjega meseca STA ni našla skupnega jezika z direktorjem Ukoma Urošem Urbanjo, je dostop vladne administracije do vsebin STA z današnjim dnem prekinjen.

Pogodba med STA in Ukomom

STA je po pogodbi z Ukomom nudil dostop do servisa novic STA v angleškem in slovenskem jeziku, možnost uporabe novic STA za uporabo na vladnih spletnih straneh, dostop do arhivskih fotografij z možnostjo uporabe za promocijske potrebe, dostop do novic preko mobilne aplikacije, SMS-kliping obveščanje in drugo. Pogodba je dostop omogočala vsem vladnim službam, ministrstvom, uradom in organov v sestavi ter diplomatskim predstavništvom RS.

STA ne glede na vse ostaja slovenska tiskovna agencija in izvaja svoje naloge iz naslova javne službe, kljub Ukomovi samovoljni odločitvi do zaustavitve plačila svojih obveznosti do STA.

Prejšnji članekBo umetna inteligenca prevzela vsa področja življenja?
Naslednji članekSlovenski atleti na evropsko prvenstvo na Poljskem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.