Bo umetna inteligenca prevzela vsa področja življenja?

Leta 2019 so inženirji studia Engineered Arts iz mesta Falmouth v Cornvallu ustvarili prvo humanoidno robotsko umetnico Ai-Do. Umetnica, ki so jo poimenovali po britanski matematičarki in računalniški pionirki 19. stoletja Adi Lovelance, se bo maja predstavila s svojo prvo veliko razstavo. Ta bo potekala v Londonskem muzeju oblikovanja, kot novost pa bodo na ogled tudi njeni avtoportreti.

Mladostni videz umetnice Ai-deRobot, doprsni portret

Idejni oče Ai-de in vodja londonske galerije Aidan Meller, raziskovalka Lucy Seal in študentje oxfordske univerze so poskrbeli za popolnoma neklišejski videz umetnice. Ai-da uteleša mlado žensko, s skrivnostnimi »lešnikovimi« očmi, »vabljivimi« polnimi ustnicami in temnimi lasmi. Njen obraz pokriva silikonska koža, za katero so uporabili tehnologijo Mesmer. Poleg tega so poskrbeli za zobe in dlesni, ki so izdelani s tridimenzionalnim tiskalnikom, obdržali pa so simbolične bionične roke.

Ai-Dino ustvarjanje

Robotko so sprogramirali, da je sposobna naslikati podobe, ki so na dosegu njenih oči. Njene oči so namreč sestavljene iz kamer in algoritmov umetne inteligence, ki ji omogočajo dovod informacij za ustvarjanje. Ai-Da je imela leta 2019 že samostojno razstavo svojih del, kjer je bilo na ogled osem risb, dvajset slik, štiri skulpture in dve videodeli. Letos pa bo svoje ustvarjanje nadgradila z razstavo avtoportretov, ki jih je naslikala z opazovanjem svoje podobe v ogledalu.

Razstava leta 2019
Ai-Dina razstava leta 2019.

Premislek o umetni inteligenci

Skupina inženirjev je Ai-Do med drugim ustvarila zato, da bi razkrila v kolikšni meri je umetna inteligenca sposobna ustvarjalnosti. »Če bo Ai-Da naredila eno samo pomembno stvar, bo šlo za to, da nas je privedla do premisleka o zmedenosti odnosov na relaciji človek‒stroj,« je dejala raziskovalka Lucy Seal. Humanoidna robotska umetnica nam namreč prikaže presenetljive sposobnosti ustvarjanja umetne inteligence, vendar nas lahko tudi opozori na njeno moč. Vabi nas k razmisleku o uporabi tehnologije in zlorab, ki so v sodobnem svetu z njo povezane.

Spodaj si lahko ogledaš prestavitveni video Ai-De.

Ai Da: I am the world's first robot artist

VIREntrepreneur
Prejšnji članekKoliko vrst penisov poznamo?
Naslednji članekSTA po 29 letih prekinila sodelovanje z vladno administracijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.