Številke napovedujejo porast novo okuženih – držimo se ukrepov!

Inštitut Jožefa Stefana pripravlja redne projekcije širjenja covida-19 v Sloveniji. Današnja ne obeta nič dobrega. V preteklem tednu smo že porušili rekord glede števila dnevno potrjenih okužb, prav tako smo presegli število 2000 okuženih v državi. Kaj strokovnjaki napovedujejo za naprej?

Reprodukcijsko število se je ustalilo pri 1,3, kar ne pomeni nič dobrega, saj številke strmo naraščajo. Za ustavitev in zmanjšanje epidemije bi število moralo biti pod 0,95. Raziskovalci pravijo, da bi to številko lahko predvidoma dosegli že zgolj z doslednim izvajanjem samozaščitnih ukrepov.

Ostani doma, zmanjšaj hitrost širjenja.

V nasprotnem primeru se bo število okuženih še večalo. To bo vodilo v preobremenjenost zdravstvenega sistema, ki se že zdaj sooča s težavami. Kaj bi se lahko zgodilo potem? Mislim, da nihče ne želi ponovitve karantene, kot smo jo doživeli marca in aprila. Gospodarstvo je že tako utrpelo dovolj škode.

Kaj lahko stori vsak posameznik? NOSI MASKO! Ja, saj so zoprne in v njih ti je vroče, ampak so nujne za zajezitev epidemije. In ne, to ni zgolj naše mnenje, pač pa znanstveno podkrepljen dokaz. Maske preprečujejo širitev okužbe. Razkužila ubijajo virus. Razdalja zmanjšuje število obolelih.

Ne bodi bedak, nosi masko.

Dajmo se spraviti v roke in premisliti, kaj nam je pomembno. Kaj res ne moremo zdržati brez druženja? Nas maske tako močno ovirajo? Ne pritožujmo se nad kosom blaga, čigar primarna naloga je naša zaščita. Izkoristi tehnologijo in se s prijatelji sliši preko telefona. Zabaval se boš lahko naslednje leto, ko bo (upajmo!) že dostopno cepivo.

Urednica revije Študent

VIRInštitut Jožefa Stefana
Prejšnji članekMladi do cenejših stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki
Naslednji članekUniverza na Primorskem praznuje rekorden vpis!

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.