Študija ugotovila, da so necepljeni otroci bolj zdravi

Otroci in cepljenje

Inštitut v Pittsburghu za čisto in uporabno znanje (IPAK) je predstavil rezultate desetletne študije, ki so jo opravljali pri cepljenih in necepljenih otrocih. Opazovali so frekvenco obiskov pri raznolikih zdravnikih, pri tem pa upoštevali več parametrov, ki jih bomo našteli v nadaljevanju. Zbrani podatki pa so nakazali, da necepljeni otroki niso bolj nezdravi kot tisti, ki so cepljeni, temveč obratno. Necepljeni otroci so bili bolj zdravi kot cepljeni.

Cepljeni in necepljeni otroci

Študija je bila opravljena na 3324 otrocih. Od tega jih je bilo 2763 cepljenih z vsaj enim cepivom, preostanek pa ni v času študije dobil niti enega cepiva. Sama demografija pa je bila veliko bolj podrobna, saj so želeli biti pozorni na čim več možnosti. Všteli so tudi dojenje, družinsko zgodovino, spol, čas obiska pri zdravniku, starost, plačilo zdravnika, avtoimunosti in še druge aspekte. Opravili so deset različnih analiz podatkov, ki so jih ločili glede na določeno ciljno skupino. Ena izmed analiz je bil skupen obisk pri zdravniku zaradi določenih težav, ki so otroke doletele (boleče uho, težave z očmi …).

Skupno število obiskov pri zdravniku
Skupno število obiskov pri zdravniku

Ena izmed ugotovitev, ki so jo poudarili, pa je odstotek otrok, pri katerih se je razvila motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). 5,3 % cepljenih otrok je imelo omenjeno motnjo, medtem ko je bil pri necepljenih ta odstotek 0.

Zaključek študije

Preko podatkov in analize niso našli negativnih vidikov otrok, ki so cepljeni. Ugotovili so, da so necepljeni otroci bolj zdravi kot tisti, ki so bili cepljeni z vsaj eno vrsto cepiva. Velik pomen pa dajejo nadaljevanju preiskav in študij, da bi še lažje razumeli vpliv cepljenja na otroke v daljšem obdobju.

Opozarjamo, da so ti podatki vzeti iz študije in ne predstavljajo celotnih ugotovitev in podatkov. Prav tako študija ne potrjuje, da je cepljenje razlog za te bolezni oziroma obiske pri zdravniku, temveč le prikazujejo najdeno povezavo. V kolikor te zanima celotna študija, si jo lahko prebereš na uradni strani MDPI.

Opomba uredništva: Opozorjeni smo bili o problematičnosti raziskave, katero povzema ta članek.
1. Avtorja sta uporabila statistično metodo, ki ni uveljavljena. Metoda prekomerno prikazuje bolezenska stanja in prikazuje razlike tudi v primerih, kjer drugače ne bi bile statistično pomembne.

2. Diagnoze je postavljal eden od avtorjev študije. Te niso bile preverjene s strani neodvisnih raziskovalcev, kar pušča mnogo možnosti vplivanja na podatke, da sporočilo ustreza željam avtorjev študije.

3. Več drugih, metodološko boljše izpeljanih študij, je prišlo do popolnoma drugačnih zaključkov kot avtorja. Nekaj od njih:

a) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3057555/
b) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00036846.2011.566203#.VM4Ni2TF8o
c) https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(13)01860-5/abstract

Avtor navedene študije Paul Thomas je sicer znan proticepilec in mu neetično vedenje ni tuje. Nedavno mu je zdravniška zbornica v Oregonu suspendirala licenco, saj je zaradi necepljenja svojih pacientov, proticepilske propagande in promoviranja alternativne medicine ogrožal zdravje svojih pacientov. V poročilu so predstavljeni primeri devetih pacientov, ki so zaradi njegove malomarnosti hudo zboleli. Med njimi je devetletni, popolnoma necepljen fant, ki je zbolel za tetanusom, Paul Thomas pa ga je napotil h homeopatu in priporočil alternativno zdravljenje. Otrok je moral biti hospitaliziran na oddelku intenzivne nege in intubiran ter je komaj preživel. Bivši pediater je tudi avtor knjige, v kateri zmotno trdi da cepiva povzročajo avtizem ter prodaja svoj omejen program cepljenja, ki naj bi preprečil domnevne negativne posledice, kar je seveda neutemeljeno. Poročilo: https://omb.oregon.gov/Clients/ORMB/OrderDocuments/e579dd35-7e1b-471f-a69a-3a800317ed4c.pdf

 

+ objave

Novinar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.