Telefoni v učilnicah? DA ali NE?

Bi morali biti telefoni v učilnicah prepovedani?
Bi morali biti telefoni v učilnicah prepovedani? Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Pametni telefoni že zadnjih nekaj desetletij spremljajo naš vsak korak, z njimi spimo, jemo in celo hodimo na stranišče. Pa je njihova uporaba res potrebna prav povsod? Zadnjih nekaj dni prah dviguje Unescova izjava, da bi morali biti pametni telefoni v učilnicah prepovedani. Njihov razlog? Prepoved bi pomagala k zmanjšanju spletnega ustrahovanja in ponovno vzpostavila mir in zbranost v učilnicah.

V mnogih šolah po vsem svetu so pametni telefoni in druge pametne naprave postale del učnega procesa, šolanje od doma, v katerega smo bili prisiljeni zaradi pandemije covida-19 pa je situacijo samo še poslabšalo.

V Franciji tak zakon obstaja že od leta 2018

Mnogo držav po svetu že leta uveljavlja Unescov predlog prepovedi pametnih telefonov v šolah. Francija je leta 2018 ena iz med prvih uvedla zakon, ki zapoveduje, da se učencem lahko ob neupravičeni uporabi pametnega telefona ta zaseže za en dan. Naslednje leto pa lahko podoben zakon pričakujejo tudi Nizozemski učenci.

Distance learning online education. A schoolboy boy studies at home and does school homework. A home distance learning.
Foto: Jovanmandic iz iStock

Je prepoved sploh smiselna?

V Franciji so, kot že omenjeno pametnih telefoni prepovedani že zadnjih 5 let. Pa to zaustavi uporniške najstnike, da jih skrivaj ne uporabljajo med poukom? Seveda ne. Ti imajo poln koš zvijač, kako prelisičiti svoje učitelje in bodo vedno našli nove načine, kako se izogniti prepovedi. Vendar pa prepoved v Franciji ni prinesla le slabosti, učenci so namreč v anketah povedali, da se od prepovedi več pogovarjajo (v živo) s svojimi sovrstniki in prijatelji.

Close Up Of A Line Of High School Students Using Mobile Phones
Foto: monkeybusinessimages iz iStock

Eden izmed razlogov ZA prepoved, ki jih je navedla Unesco, je tudi preprečevanje spletnega ustrahovanja. Vendar pa bi se morda morali tega problema rešiti pri njegovih koreninah, ne pa mu samo obrezovati vej. Mi kot družba v celoti bi se morali skupaj lotiti dotičnega problema in morda bi nam uspelo spletno ustrahovanje nekega dne izkoreniniti.

Vendar pa je uporaba pametnih telefonov pri pouku lahko tudi dobra stvar. Učenci lahko bolj interaktivno pridobivajo novo znanje in se naučijo uporabe pametnih telefonov in varnosti na spletu v varnem in nadzorovanem okolju.

Se Slovenija bliža ukinitvi telefonov v učilnicah?

V Sloveniji se s tematiko varnosti na spletu ukvarja spletni portal safe.si, ki ima tako na svoji spletni strani, kot YouTube kanalu objavljenih veliko poučnih posnetkov, ki so namenjeni tako otrokom, kot njihovim staršem.

Kaj pa ti misliš? Bi morali prepoved uvesti tudi pri nas? Morda obstaja druga rešitev za problem, ki tako zelo razdvaja našo družbo? Bi morali pametne telefone ukiniti za vse otroke in postaviti starostno omejitev za njihovo uporabo?

Na šoli je prepovedana raba mobilnih telefonov. Starši želijo poklicati otroka.

Junior novinar

VIRRTV SLO
Prejšnji članekZbiranje sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja je v polnem teku! Kako lahko pomagaš
Naslednji članekZačelo se je! Netflix v Sloveniji začel z ukinjanjem profilov, ki si delijo geslo

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.