Zbiranje sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja je v polnem teku! Kako lahko pomagaš

Partizanska bolnica Franja je bila v julijskem neurju opustošena. Kako lahko pomagaš pri obnovi bolnice Franja?
Partizanska bolnica Franja je bila v julijskem neurju opustošena. Kako lahko pomagaš pri obnovi bolnice Franja? Foto: on franjabolnica

Ko je sredi julija hudo neurje močno poškodovalo večje dele Slovenije, je bila ena od žrtev tudi Partizanska bolnica Franja. Uničene so bile dostopne poti, večina barak in seveda okolica. Mestni muzej Idrija je tako hitro sporočil, da lahko pomagajo vsi, ki bi želeli sodelovati pri obnovi bolnice Franja.

Neurje opustošilo bolnico Franja

»Partizansko bolnico Franja bomo obnovili. Mnogo ljudi se je zanimalo, kako bi lahko pomagali, zato smo za začetek pripravili dva predloga,« so zapisali pri Mestnem muzeju Idrija. Ta dva predloga sta:

  • Obisk katerega od ostalih muzejskih objektov na Idrijskem in Cerkljanskem.
  • Odprt je podračun za zbiranje sredstev za obnovo Bolnice Franja.

»Zahvaljujemo se vsem, ki ste ponudili pomoč kot prostovoljci. Vendar je delo na območju spomenika nevarno, zato bi bilo neodgovorno, da bi vas vanj vključili. V primeru, da se bo pokazala potreba po določenih predmetih vas bomo naknadno zaprosili za pomoč,« so še dodali pri muzeju.

Obisk muzejskih objektov na Idrijskem in Cerkljanskem

Vabijo na raziskovanje Unescove dediščine v Idriji. Poleg razstav na gradu Gewerkenegg (vsak dan med 10. in 19. uro) si lahko v juliju in avgustu v spremstvu vodiča vsak dan med 12. in 16. uro ogledaš Idrijsko kamšt, Tehniški oddelek muzeja v Frančiškovem jašku in Idrijsko rudarsko hišo! Oglasi se na recepciji Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg. Naj te navdihnejo neverjetni tehnološki dosežki in zanimive zgodbe rudarskega vsakdana!

Na Vojskem te pričakujejo v Partizanski tiskarni Slovenija, avtentično ohranjenem spomeniku s še vedno delujočim hitrotiskalnim strojem. Ogled je možen vsak dan, razen ponedeljka, od 9. do 16. ure.

Na Cerkljanskem lahko obiščeš Cerkljanski muzej (TO–PE: 9:00–15:00, SO–NE: 10:00–17:00) s stalno razstavo o Cerkljanskih laufarjih in domačijo pisatelja Franceta Bevka v Zakojci, kjer te njihovi vodiči pričakujejo vsako soboto in nedeljo med 14. in 16. uro, za skupine je možen ogled po dogovoru.

Zbiranje sredstev

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko svoje donacije nakažete na poseben transakcijski podračun, na katerem se bodo zbirala namenska sredstva za obnovo Partizanske bolnice Franja.

Pomoč za obnovitev bolnice Franje
Pomoč za obnovitev bolnice Franje Foto: on franjabolnica

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajvečji ledenik v Evropi po katerem se lahko sprehodiš
Naslednji članekTelefoni v učilnicah? DA ali NE?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.