Največji ledenik v Evropi po katerem se lahko sprehodiš

Znotraj modre ledeniške ledene jame v ledeniku. Breioarmerkurjokull, del ledenika Vatnajokull na jugovzhodu Islandije.
Znotraj modre ledeniške ledene jame v ledeniku. Breioarmerkurjokull, del ledenika Vatnajokull na jugovzhodu Islandije. Foto: Rixipix iz iStock

Ledeniki predstavljajo enega izmed najbolj osupljivih naravnih pojavov, ki so nastajali več tisoč let. Navadno se pojavljajo na visokogorskih območjih in so ključni element našega podnebnega sistema. Delujejo kot rezervoarji vode, saj skupaj s snežno odejo predstavljajo približno 69 % sladke vode. Največ ledenikov se sicer nahaja na Antarktiki, kjer leži tudi največji ledenik na svetu, in v gorovju Himalaje. Tokrat se bomo osredotočili na Evropo. Kateri je največji ledenik v Evropi?

Največji evropski ledenik se razteza po Islandiji

Ta čudovita otoška država se lahko pohvali z ledenikom Vatnajökull, ki je največja ledeniška gmota v Evropi in hkrati največji ledenik na Islandiji, saj obsega med 8100 in 8300 kvadratnih kilometrov. Na najdebelejši točki se bohoti z neverjetno debelino 1000 metrov, med tem ko je njegova povprečna debelina med 400 in 500 metri. Ponaša pa se tudi z izjemno prostornino ledu, ki naj bi bila približno 3300 kubičnih kilometrov. Ledenik Vatnajökull nosi ime po podledeniških jezerih, ki ležijo v njegovem središču in so prežeta z vulkansko aktivnostjo.

Največji ledenik v Evropi je Vatnajokull, najdemo pa ga na Islandiji
Največji ledenik v Evropi je Vatnajokull, najdemo pa ga na Islandiji Foto: Rixipix iz iStock

Največji nacionalni park v Evropi

Leta 2008 je bil ledenik Vatnajökull skupaj s svojo veličastno okolico okronan za narodni park. A to ni le navaden narodni park, saj je z združitvijo dveh obstoječih narodnih parkov ter več naravnih rezervatov, nastal največji nacionalni park v Evropi. Park Vatnajökull se razprostira čez kar 13 % celotne Islandije in predstavlja osupljivo raznolikost krajinskih značilnosti, ki so jo oblikovale mogočne sile narave. Ledeni pokrov namreč pokriva valovito visokogorsko planoto, ki običajno doseže med 600 in 800 metrov nadmorske višine. Podledeniško pokrajino pa razkosajo številne široke in ozke podledeniške doline in spektakularni kanjoni.

Narodni park Islandije, ki ga vsako leto obiskujejo turisti in ljubitelji narave
Narodni park Islandije, ki ga vsako leto obiskujejo turisti in ljubitelji narave Foto: Vipersniper iz iStock

Sprehod po ledeniku je nepozabna izkušnja

Po ledeniku Vatnajökull so na voljo pohodi, ki so ena izmed najbolj zabavnih in neverjetnih dogodivščin na Islandiji. Potep po ledeniku je možen tako poleti kot tudi pozimi, a je pomembno, da se nanj ne odpravljaš brez vodnika. Za hojo po ledeniku pa je seveda obvezna ustrezna oprema, kot so čelade, dereze, cepini in pas. Sprehod po ledeniku je vsekakor nepozabna izkušnja, saj si ves čas obdan z ledom in čudovitimi gorami.

Water, ice and fire - Iceland extreme in Vatnajökull National Park

Junior novinar

VIRIcelandonthweb
Prejšnji članekFibromialgija: Diagnoza lahko traja več let
Naslednji članekZbiranje sredstev za obnovo Partizanske bolnice Franja je v polnem teku! Kako lahko pomagaš

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.