Začelo se je! Netflix v Sloveniji začel z ukinjanjem profilov, ki si delijo geslo

Netflix v Sloveniji začel z ukinjanjem profilov, ki si delijo gesla
Netflix v Sloveniji začel z ukinjanjem profilov, ki si delijo gesla Foto: on cnbc

Leta 2022 je Netflix napovedal konec deljenja gesel za uporabnike. Začelo se je drugje, zdaj pa je prišlo tudi do nas. V Sloveniji so prvi uporabniki Netflixa dobili sporočilo Netflixa, da naprava ni del izvirnega gospodinjstva, ki drži glavni profil.

Netflix tudi v Sloveniji ukinja skupno rabo gesel

Do zdaj je lahko vsak račun, ustvarjen na Neflixu, uporabljajo več ljudi, vsak pa je imel svoj profil. Naročnino je plačeval je lastnik računa. Zdaj ne bo več tako. Prve uporabnike je namreč ob prijavi v račun pričakalo sporočilo v takem stilu:

Sporočilo, ki pričaka uporabnike Netflixa, ki si delijo geslo
Sporočilo, ki pričaka uporabnike Netflixa, ki si delijo geslo

Ni nujno, da bo ukinjanje deljenja gesel vplivalo nate

Na koga situacija ne bo vplivala? Na tiste, ki si gesla oziroma računa ne delijo ter na tiste, ki si ga delijo, a znotraj istega gospodinjstva.

Veliko število Netflix profilov je nastalo pred leti, ko so člani družine živeli pod isto streho oziroma v istem gospodinjstvu. Vendar se vmes zgodi življenje in v večini primerov člani živijo v različnih krajih. Toda bratje in sestre, partnerjin prijatelji si pogosto delijo račune, ko živijo ločeno. Da ne omenjamo še staršev z otroki, ki so zdoma v šoli, in partnerjev, ki veliko potujejo zaradi službe. Primeri se lahko nadaljujejo v nedogled, saj obstaja nešteto razlogov, zakaj si lahko zakonito delite račun Netflix, medtem ko ne živite skupaj. No, Netflix se je odločil, da to ni pomembno. Namesto tega boš morali plačati dodatno pristojbino, če želiš deliti en sam račun, medtem ko živiš ločeno.

V Sloveniji so na voljo tri različice plačila za Netflix profil:

Basic – 4,99 € na mesec

Standard – 7,99 € na mesec

Premium – 9,99 € na mesec

Netflix je začel tudi v Sloveniji ukinjati profile, ki si delijo gesla
Netflix je začel tudi v Sloveniji ukinjati profile, ki si delijo gesla Foto: Marvin Samuel Tolentino Pineda iz iStock

»Račun Netflix je namenjen skupni rabi ljudi, ki živijo skupaj v enem gospodinjstvu. Ljudje, ki niso v vašem gospodinjstvu, se bodo morali za ogled Netflixa prijaviti za svoj račun,« sporoča Netflix.

Začasna dostopna koda za Netflix je začasna rešitev

Podjetje pojasnjuje, da tisti, ki potujejo s svojo primarno napravo, ne bodo imeli težav z uporabo Netflixa na drugih lokacijah. Če želiš zagotoviti neprekinjen dostop do Netflixa, se boš moral vsaj enkrat na 31 dni povezati z omrežjem Wi-Fi s svoje primarne lokacije.

Medtem ko Netflix ne pušča veliko prostora za različne življenjske situacije – študente, ki živijo v študentskem domu, otroke ločenih staršev, ki se selijo med domovi in ​​tako naprej – je uvedel rešitev za tiste, ki so na počitnicah. Če si zdoma in želiš na primer gledati televizijo v hotelski sobi, obstaja rešitev.

Ko se prijaviš v svoj račun iz neznane naprave in omrežja, bo Netflix rekel, da nisi del gospodinjstva. Vendar pa lahko izbereš možnost, da označiš, da si na dopustu, Netflix pa bo imetniku računa poslal kodo za preverjanje.

Če si ti imetnik računa, bi moralo biti enostavno pridobiti kodo in jo vnesti na televizorju. Če nisi imetnik računa … bi moralo imetniku računa zlahka poslati kodo. Zamisli si to kot funkcijo dvostopenjske avtentikacije. Ko je koda poslana, si pripravljen.

Začasna dostopna koda na Netflixu je začasna rešitev za ukinitev profila, ki si deli geslo
Začasna dostopna koda na Netflixu je začasna rešitev za ukinitev profila, ki si deli geslo Foto: on pcmag

Netflix na telefonu ali tablici za zdaj še ni trn v peti

Zdi se, da je »blokada« osredotočena na uporabo televizije ali pretočne naprave za gledanje Netflixa. Zdi se, da je ogled iz mobilne aplikacije – vsaj za zdaj – še vedno dovoljen. Namesto da greš skozi vse te težave, bi gledanje Netflixa še vedno lahko potekalo neovirano, če gledaš iz telefona ali tablice.

Nakup dodatnega profila na Netflixu je cilj podjetja

Netflix želi, da bi tisti, ki se šlepajo na račun drugih plačnikov preprosto ustvarili svojega in plačevali lastno mesečno naročnino. Zato je pripravil rešitev iz te zagate, kjer lahko za 7,99 € doplačila preprosto dodaš profil oziroma več njih.

Netflix ukinja deljenje gesel v Sloveniji
Netflix ukinja deljenje gesel v Sloveniji

Prenos profila na Netflixu

Če pa rešitve ni, potem ti preostane le še prenos profila na nov oziroma drugi obstoječi račun.

Prenos profila omogoča članu Netflixa in osebam, ki uporabljajo članski račun, prenos profila v nov račun ali obstoječi račun – vključno s priporočili, zgodovino ogledov, mojim seznamom, shranjenimi igrami, nastavitvami in drugim.

Funkcija prenosa profila je vključena v vaš račun. Če ne želite dovoliti te funkcije v svojem računu, lahko izklopite prenose profilov, tako da sledite spodnjim navodilom.

Profil je mogoče prenesti, če:

  • je na aktivnem računu
  • ni otroški profil
  • ni zaščiten s PIN-om (če ima PIN, ga odstranite in nato prenesite)
  • nima pripetega e-poštnega naslova profila

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTelefoni v učilnicah? DA ali NE?
Naslednji članek5 nasvetov za uporabo e-bralnika Kindle + navodila za spremembo funkcij

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.