The Roaring Twenties so nazaj!

The Roaring Twenties

The Roaring Twenties ali v slovenščini Nora dvajseta so v zahodni kulturi zagotovo eno izmed najbolj znanih desetletij prejšnjega stoletja. Ta izraz ponazarja način življenja v letih med 1920 in 1929, ki je prinesel veliko sprememb in naredil zametke družbe, kot jo poznamo danes.

Dvajseta so bila v zahodni kulturi in predvsem v ZDA obdobje ekonomske rasti, razvoja kulture, umetnosti, družbenega življenja, začelo se je masovno potrošništvo, razvijal pa se je tudi kriminal, za kar je poskrbela prohibicija. Ženske so dobile volilno pravico ter z vedno bolj drznimi oblačili spreminjale modo.

Kaj nam najprej pride na misel, ko pomislimo na dvajseta? Swing in jazz glasba, ples charleston, svetleča oblačila, zavite frizure, držala za cigarete, nori žuri, alkohol in droga, brezskrbnost, Great Gatsby zabave, Ford model T, art deco … Popularni so postali »plesni« klubi, izšel je prvi zvočni film The Jazz Singer, homoseksualnost je postala vedno bolj vidna in sprejeta.

Kdo pa so bile ikonične osebe tistega desetletja? Charlie Chaplin, Coco Chanel, Louis Armstrong, Vladimir Lenin, Alexander Fleming, Al Capone, Henry Ford, F. Scott Fitzgerald.

Sedaj mineva že 100 let od začetka najbolj razvpitega desetletja, ki se še danes pojavlja v mnogih zgodbah, filmih in tudi fantazijah ljudi, ki si želijo, da bi prav tako občutili življenje v tistem času. Še vedno se posluša glasba iz dvajsetih, še posebej se 1920’s swing in jazz glasba pojavljata v modernejših elektro izvedbah.

Ali bodo 2020. podobna 1920.? Nekateri ob vstopu v nova dvajseta radi primerjajo današnje stanje s stanjem pred sto leti. Trenutno se zabrisujejo meje med tradicionalnim in naprednim, potrošništvo je na vrhuncu in tehnologija se razvija s svetlobno hitrostjo.

Prejšnji članekKratkoročni najem vozila
Naslednji članekTop 5 skritih kotičkov v Sloveniji, ki jih moraš obiskati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.