Tiktokerji nagovarjajo sledilce, naj sončijo mednožje za »povečane vibracije«

Posnetek zaslona jenn_dances4fun
Posnetek zaslona jenn_dances4fun

Videoposnetki o sončenju mednožja za povečanje vibracij osebe na TikToku dosegajo na milijone ogledov, vendar strokovnjaki pravijo, da ni dokazov, da ima ta praksa kakršne koli koristi, in da je lahko celo škodljiva.

Gre za staro sporno prakso

Sončenje perineja je sporna wellness praksa, pri kateri oseba za kratek čas izpostavi svoje genitalije soncu. Nekateri ležijo na hrbtu s široko razprtimi nogami v zraku ali z nogami in rokami na tleh v različici jogijskega položaja psa navzdol. Namen je izpostaviti predel mednožja vitaminu D, da bi dobili energijo, ki lahko po njihovih besedah izboljša spanec, koncentracijo in ustvarjalnost.

To prakso so v preteklosti spodbujali vplivneži na področju dobrega počutja, v zadnjih mesecih pa se je razmahnila na spletni platformi TikTok. Hashtag #perineumsunning (ki ga nekateri ustvarjalci imenujejo tudi sunning your holes) ima na TikToku več kot dva milijona ogledov. Čeprav se številne objave norčujejo iz te prakse ali jo postavljajo pod vprašaj, je veliko priljubljenih videoposnetkov, ki jo hvalijo in spodbujajo.

Prakse sta se poslužila tudi Pauly Long …

TikToker @PaulyLong, ki velja za vplivneža na področju surovega mesa, je prejel več kot osem milijonov ogledov videoposnetka, ki ga je objavil 31. julija in v katerem je prikazal sebe in žensko, ki ležita na hrbtu z nogami v zraku, da bi perineum izpostavila soncu. Besedilo na zaslonu se je glasilo: »Razmislite o tem … zakaj ne bi sončili najbolj vitalnega dela svojega telesa? Bolj ko svoj del telesa skrivate pred soncem, šibkejši bo.«

Long je objavil tri naslednje videoposnetke, v katerih je zagovarjal prednosti sončenja perineuma, in navedel, da perineum potrebuje »naravno energijo« in da absorbiranje sončne svetlobe »podpira zdravje kosti, znižuje krvni tlak in spodbuja neverjetno duševno zdravje«. Zdravstveni strokovnjaki so za Insider že povedali, da prav tako ni dokazov, da bi sončenje mednožja vplivalo na telesno počutje.

V drugem videoposnetku je Long dejal, da se na perineumu sonči »10-15 minut na dan«. Long je na prošnjo za komentar, ki jo je posredoval Insider, potrdil, da izvaja »5-10-minutne kroge sončenja perineja«.

Za Insider je povedal: »Poglejte, kako se bo vaše telo odzvalo, in ravnajte previdno. To ni zdravniški nasvet in nisem zdravnik. Verjamem pa, da se bodo v naslednjih 2-5 letih začele pojavljati študije o sončenju perineja, ki bodo pokazale njegove prednosti.«

Long je tudi dejal, da je treba sončenje perineja izvajati v kombinaciji z »živalsko prehrano«, ki mu po njegovih besedah preprečuje, da bi se na soncu opekel.

TikTok pa mu je videoposnetke odstranil.

Posnetek zaslona paulylong
Posnetek zaslona paulylong

… in Lauren K

O tej praksi je 27. junija objavila tudi ustvarjalka na TikToku z uporabniškim imenom @laurenannekennedy. Videoposnetek, ki je imel približno pol milijona ogledov, prikazuje, kako se oseba z glavo nagne k tlom, da bi soncu izpostavila zadnjo plat. Besedilo na videoposnetku je bilo naslednje: »Ljudje me vedno sprašujejo, kako to, da sem ves čas tako srečna. Sončenje vaših lukenj za dve minuti na dan bo povečalo vaše vibracije.«

Posnetek zaslona laurenannekennedy
Posnetek zaslona laurenannekennedy

Številni komentatorji pod temi objavami so bili skeptični do trditev o tej praksi

TikToker in dermatolog Dustin Portela se je na Longove trditve odzval v videoposnetku, v katerem svari pred sončenjem perineja, in dejal, da je že prej odstranil kožnega raka s perinealnega področja in da tveganja zaradi izpostavljanja perineja niso vredna tega.

To ni prvič, da je ta praksa doživela svoj trenutek na omrežju TikTok

Ustvarjalka z imenom @jenn_dances4fun je spodbujala sončenje perineja v videoposnetku, objavljenem leta 2020, v katerem je dejala: »30 sekund sončenja perineja je enakovredno celodnevni hoji po soncu z obleko.« Videoposnetek je imel nekaj več kot 6 milijonov ogledov.

V poznejšem videoposnetku je izjavila, da je bil njen videoposnetek o sončenju perineuma »šala«, vendar tega ni podrobneje pojasnila. V odgovoru na Insiderjevo prošnjo za komentar je ustvarjalka potrdila, da resnično ne verjame v sončenje perineuma.

Vplivneži na področju dobrega počutja so že leta 2019 pohvalili sončenje perineja. Instagramova »zdravilka« @MetaphysicalMeagan je trdila, da ji je ta praksa pomagala uravnavati spanec ter povečala njeno spolno energijo in ustvarjalnost.

Posnetek zaslona MetaphysicalMeagan
Posnetek zaslona MetaphysicalMeagan

Povedala je tudi, da gre za starodavno daoistično prakso, ki izvira z Daljnega vzhoda. Čeprav taoisti pripisujejo perineumu velik pomen, ni dokazov, da je sončenje perineuma del taoističnega verovanja, navaja Healthline.

Neposredno izpostavljanje kože lahko poveča tveganje za nastanek kožnega raka

Dr. Diana Gall iz podjetja Doctor-4-U je za Insider povedala: »Da, izvajanje čuječnosti in meditacije ter pridobivanje odmerka vitamina D je koristno za duševno in telesno zdravje, vendar vam pri tem ni treba poškodovati kože zaradi izpostavljanja soncu.«

Pojasnila je, da lahko neposredno izpostavljanje kože poveča tveganje za nastanek kožnega raka.

Dr. Stephanie Ooi s klinike MyHealthcare je za Insider že prej povedala: »To je klasičen primer medicinskih napačnih informacij v družbenih medijih, ki so lahko v nekaterih primerih škodljive ali nevarne.«

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekŠtipendije Občine Mokronog-Trebelno za dijake in študente
Naslednji članekNajboljši zabaviščni parki na svetu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.