To je najbolj guglana beseda leta

Simferopol, Russia - July 9, 2014: Google biggest Internet search engine. Google.com domain was registered September 15, 1997.
Foto: Prykhodov iz iStock

Googlovo letno poročilo, Leto v iskanju, je razkrilo izraze, ki so jih uporabniki največkrat vnesli v brskalnik v ZDA in po svetu. Na vrhu lestvice najbolj iskanih se je znašla beseda Wordle.

Ena beseda, pet črk, šest poskusov

Wordle je igra, pri kateri igralci v šestih poskusih ugibajo angleško besedo dneva, ki je za vse enaka in ima vedno pet črk. Za igro je zaslužen programski inženir Josh Wardle. Leta 2021 je obnorela svet, kar se še letos pozna pri naboru Googlovih najbolj iskanih izrazov – mednje so se uvrstile tudi rešitve igre, torej Wordlove besede dneva.

Druge iskane besede

Kdor ni guglal igre same, je guglal njene rešitve. Sedem od desetih najbolj iskanih definicij besed leta so na lestvico postavili nesigurni igralci Wordla. Te besede so: cacao, homer, canny, foray, trove, saute in tacit (kakav, domovanje, premeten, napad, najdba, pražiti in tiho).

Oseba sedi za prenosnim računalnikom, na katerem je odprt brskalnik google
Foto: Firmbee.com iz Unsplash

Svetovni dogodki

Iskanja so odražala tudi svetovno dogajanje. Smrt kraljice Elizabete II. se je prebila med top pet iskalnih nizov v svetovnem merilu. Uporabnike so zanimali še zvezdniki; med igralci izstopa Johnny Depp, čigar sodiščni spopad z bivšo ženo Amber Heard je bil poleti precej odmeven. Sledi mu Will Smith, ki je na podelitvi oskarjev udaril igralskega kolega Chrisa Rocka. Namesto da bi ga odvedli ven, je prejel nagrado in stoječe ovacije, sankcije so sledile pozneje.

Šport in loterija

Serena Williams
Serena Williams. Foto: CharlieTPhotographic on Flickr: Serena Williams

Druga najbolj iskana športnica v ZDA je bila teniška zvezda Serena Williams. Pozornost je pritegnila s svojim zadnjim turnirjem US Open in z naznanjenjem upokojitve. Uporabnike v ZDA razen estrade in športa zelo zanima hitri zaslužek, zato sta med top iskanji igri na srečo Mega Millions in Powerball.

Kako iščemo informacije?

Google je zabeležil še zanimive pristope k iskanju informacij. Tipkanju iskalnega niza se tako pridružijo iskanje s fotografijo, glasovno iskanje in mrmranje. Slednje je koristno pri iskanju pesmi. Nekaj sekund mrmranja, žvižganja ali petja je vse, kar algoritem potrebuje, da najdeš tisti neznani komad, ki ti je obtičal v glavi.

VIRBBC
Prejšnji članekNova videoigra ponuja srhljivo izkušnjo
Naslednji članekUSB 4 je skoraj tukaj: vse, kar zaenkrat vemo o usb 4

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.