USB 4 je skoraj tukaj: vse, kar zaenkrat vemo o usb 4

New fast USB Type-C
Foto: Jan Suchodolski iz iStock

Nova tehnologija za prenos podatkov USB 4v2 bo morda na voljo konec leta 2023, vendar boš vrhunsko hitrost dosegel le, če boš nadgradil vse kable, periferne naprave in osebne računalnike. Kaj vse vemo o prihajajočem usb 4?

USB 4 bo ponujal hitrost do 120 Gb/s

Organizacija USB Implementers Forum (USB-IF), ki stoji za USB, je prejšnji mesec objavila posodobitev standarda za prenos podatkov, ki podvaja najvišje hitrosti na 80 gigabitov na sekundo (Gb/s). Nova različica USB 4v2 pa vključuje še en trik, ki naj bi pomagal ljudem z velikimi potrebami po prenosu podatkov: v nekaterih okoliščinah lahko doseže hitrost 120 Gb/s.

USB 4v2 lahko prenaša podatke s hitrostjo 80 Gb/s med prenosnimi in tabličnimi računalniki ter perifernimi napravami, kot so monitorji in sistemi za shranjevanje podatkov. Ta hitrost je dvosmerna, kar pomeni, da se lahko prenaša podatke v periferne naprave ali iz njih. Za velike podatkovne obremenitve, kot so uporaba velikih monitorjev, zunanjih diskov in hitrih omrežij Ethernet, lahko USB 4v2 svojo podatkovno zmogljivost razdeli drugače, tako da 120 Gb/s odteče do perifernih naprav, 40 Gb/s pa se vrne. Spremembe še ne pričakuj takoj, saj bo po navedbah USB-IF trajalo vsaj od 12 do 18 mesecev, preden bomo vodilne rešitve videli na trgu.

USB flash drive computer. USB flash drive connector. USB flash drive connection.
Foto: bin kontan iz iStock

Nova zmogljivost bi lahko pripomogla tudi k temu, da bi imeli priklopne postaje in vozlišča več priključkov, zlasti več priključkov USB-C. Ko je USB postal zmogljivejši, so proizvajalci vozlišč dolga leta ponujali izdelke s starimi priključki USB-A, a le z enim priključkom USB-C. Zdaj lahko kupiš nekatere izdelke s tremi priključki USB-C, vendar bi hitrejši USB 4v2 lahko to izboljšal za tiste, ki morajo priključiti veliko naprav. USB se pogosto uporablja za povezovanje neštetih naprav za prenos podatkov in polnjenje, zato bodo morebitne izboljšave vplivale na milijone potrošnikov. Brezžični tehnologiji za prenos podatkov Bluetooth in Wi-Fi sta pomembni, vendar pa stari bakreni kabli še vedno ponujajo najvišje hitrosti in najboljšo zanesljivost ter omogočajo tudi polnjenje naprav.

Večina izdelkov USB ni certificirana

Standard USB 4v2 ureja prenos podatkov, vendar je pravzaprav eden od treh standardov, ki jih je težko razvozlati. Drug standard, USB-C, določa obliko priključka in kablov, ki se priključijo nanj, medtem ko USB PD ureja način polnjenja naprav. Obstoječi kabli USB-C, namenjeni za 40 Gb/s, naj bi delovali s hitrostjo 80 Gb/s.

Pomembno je opozoriti, da večina izdelkov USB ni certificiranih, zato tudi ko bodo na voljo naprave in kabli s hitrostjo 80 Gb/s, teh logotipov morda ne boš videl. Čeprav bi organizacija USB-IF želela, da proizvajalci v svojih tržnih gradivih govorijo o hitrostih in izhodni moči, boš na seznamu izdelkov še vedno našel le navedbe USB 4 v2.0, USB 4 ali USB 3.2, brez navedbe Gb/s.

USB 3 to USB 4 change concept. Flip Wooden blocks with text. Copy space
Foto: Andres Victorero iz iStock

Terminološki slovarček

USB: univerzalno serijsko vodilo (angl. Universal Serial Bus s kratico USB) je večnamenski vmesnik za povezavo različnih enot, npr. fotoaparata z računalnikom.

Internet: računalniško omrežje, ki povezuje več omrežij, javno razpoložljiv mednarodno povezan sistem računalnikov skupaj z informacijami in uslugami za uporabnike.

Ethernet: najbolj popularno lokalno omrežje na svetu.

USB A: kvadratna oblika priključka, ki ima kontakte le na eni strani notranjosti. Danes se uporablja predvsem za miške in tipkovnice.

USB-C: novejša, manjša oblika priključka USB, ki jo lahko priklopimo obrnjeno v obe smeri. Danes se uporablja predvsem za polnjenje mobilnih telefonov.

USB tip A USB tip C

Prejšnji članekTo je najbolj guglana beseda leta
Naslednji članekBožični dobrodelni projekt Skupine SUPERNOVA – supernova projekti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.