Trgovine bodo v nedeljo odprte, ali pač?

Trgovine bodo odprte v nedeljo, 6. avgusta
Trgovine bodo odprte v nedeljo, 6. avgusta Foto: NYstudio on iStock

V Sloveniji vlada izredno stanje, kar se izkazuje tudi z izpraznjenimi trgovinskimi policami. Pristojne institucije so začele hitro obveščati o zmernem nakupovanju, a so mnogi obiskovalci trgovin pokupili velike količine živeža in vode. Tako je prišlo vodstvo države do ideje oziroma odločitve, da bodo trgovine odprte tudi v nedeljo, 6. avgusta. Bo res tako?

Poplave v Sloveniji zakrivile več kot 500 milijonov evrov škode

Premier Robert Golob je povedal, da bo škoda presegla 500 milijonov evrov. »Slovenija se sooča z najhujšo naravno ujmo v novejši zgodovini. To je že dejstvo. Škoda je nepredstavljiva. Prizadeti sta dve tretjini Slovenije. Stroški za prehod v normalno življenje bodo zelo veliki,« je dejal Robert Golob. Slovenska infrastruktura, cestna in energetska ter objekti za bivanje, so v veliki meri poškodovani. Gre za več sto objektov.

Srečko Šestan je pojasnil, da bodo trgovine odprte tudi v nedeljo
Srečko Šestan je pojasnil, da bodo trgovine odprte tudi v nedeljo Foto: on gov

»Odredba se bo glasila tako, da so prodajalne, ki prodajajo živila, tehnično blago ali pa otroško opremo, lahko odprte ne glede na določbe Zakona o trgovini, tudi ob nedeljah in praznikih,« je dejal Šestan na novinarski konferencu vlade. Srečko Šestan je še pojasnil, da v odredbi ne bodo določali časa odprtja, tako da je to prepuščeno trgovinam.

Nekaj časa je kazalo, da odločitev še ni povsem zadnja, kar je povedal tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han. Kot je dejal, zakonske osnove za ponovno odprtje trgovin ob nedeljah sicer njegovo ministrstvo nima, želijo pa, da v prihodnjih tednih da ljudje pridejo do osnovnih dobrin tudi ob nedeljah. In kakšen je v tem primeru postopek? »Civilna zaščita mora sprejeti odlok, trgovinska zbornica čaka na to odločitev, z njo pa se strinjamo tudi na ministrstvu za gospodarstvo,« je pojasnil.

Trgovine odprte v nedeljo, med tednom podaljšani urniki

Ampak zdaj vemo, da bodo trgovine odprte. »Danes bomo odprli trgovine s hrano in tehnično opremo in trgovine bodo odprte tudi jutri, v nedeljo. V prihodnjih dneh bomo podaljšali urnike, da bodo ljudje lahko začeli izvajati prvo sanacijo,« je sporočil Golob.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 pesmi Måneskin za nove poslušalce
Naslednji članekZakaj se je Zemlja nagnila za dodatnih osem metrov?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.