Top 10 pesmi Måneskin za nove poslušalce

Maneskin, najboljše pesmi italijanske rock skupine
Maneskin, najboljše pesmi italijanske rock skupine Foto: Fabio Germinario on altpress

Måneskin je italijanska rock skupina, ki deluje od leta 2016. Sestavljajo jo vokalist Damiano David, basistka Victoria De Angelis, kitarist Thomas Raggi in bobnar Ethan Torchio. Svojo pot so začeli z igranjem na ulicah Rima, nato pa leta 2017 pridobili javno prepoznavnost z udeležbo na italijanskem X Factorju, kjer so dosegli drugo mesto. Štiri leta kasneje so osvojili največje glasbeno tekmovanje v Italiji Festival Sanremo. To jih je poneslo na Evrovizijo 2021, kjer so Italiji prinesli zmago.

Skupina je izdala tri studijske albume, ki so Il ballo della vita (2018), Teatro d’ira: Vol. I (2021) in Rush! (2023), poleg teh še EP z naslovom Chosen (2017). Mlada skupina ime že velik repertoar izdanih pesmi, ki šteje 38 originalnih pesmi in sedem izvirnih priredb. Če ne veš, kje začeti, predlagamo spodnjih 10 pesmi. Seznam je stičišče lestvic glasbenih portalov, stališč poslušalcev na spletu in poslušanosti na različnih platformah.

10SUPERMODEL

Pesem je izšla kot single zadnjega albuma. Napisali so jo v ZDA, kjer so bili v živo soočeni z željo mnogih po uspehu v obliki zvezdništva in statusa. Sprašujejo se, ali so ljudje, obsedeni z videzom in statusom, zares srečni. S to pesmijo so bili letos nominirani za najboljšega novega izvajalca na podelitvi nagrad na področju glasbe grammy.

Måneskin - SUPERMODEL (Official Video)

9Beggin’

Gre za priredbo pesmi, ki so jo leta 1967 prvi zaigrali The Four Seasons. Måneskin so svojo izvedbo prvič zaigrali v finalu šova X Factor Italia, nato pa vključili v EP Chosen. Pesem se je zavihtela na visoka mesta različnih glasbenih lestvic po svetu. Zanjo so prejeli nominacijo za trending pesem na American Music Awards, zaigrali so jo v več oddajah, med drugim pri Jimmyju Fallonu in Ellen DeGeneres.

Beggin' Live From the American Music Awards 2021

8I WANNA BE YOUR SLAVE

Protagonist govori, kaj vse bi želel od drugega, v smislu ljubezni in spolnosti. V pesmi so poudarjeni dualizmi, s čimer sporočajo, da ljudje nimamo nujno le ene identitete, temveč tudi nasprotujoče si lastnosti. I Wanna Be Your Slave se je hitro po mednarodnem uspehu skupine povzpela na visoka mesta mednarodnih glasbenih lestvic.

Måneskin - I WANNA BE YOUR SLAVE (Official Video)

7Le parole lontane

Naslov dobesedno pomeni »oddaljene besede«. Gre za balado, v kateri protagonist opisuje slabe občutke ob ločitvi od nekoga in občutku, da je od te osebe oddaljen. V videospotu to osebo upodablja ženska, ki ima stik z vsemi člani skupine, nato pa jih pusti same.

Måneskin - Le parole lontane (Official Video)

6CORALINE

Balada govori o mlademu dekletu, ki ne najde svojega mesta v svetu, se skriva sama vase, ima razdeljeno srce, prevzema bolečino drugih in se čuti ničvredno. Niti spodbuda drugega lika, ki ji želi pomagati, ne spremeni njenih občutkov. Glasbeno je pesem ločena na tri dele; začetek in zaključek vključujeta le vokal in akustično kitaro, vmesni del pa še električno kitaro in bobne.

5Morirò da Re

S pesmijo želijo povedati, da je pomembno negovati svojo dobro plat, svoje strasti in talente. Kot so dejali sami, se lahko dobro rodi tudi iz na videz slabega, če verjamemo vase in nikoli ne obupamo. S pesmijo sporočajo vsem, naj si zaupajo, tvegajo in sledijo samim sebi pri uresničevanju svojih sanj.

Måneskin - Morirò da Re

4Torna a casa

Protagonist poziva Marleno, naj se vrne domov, saj je ugotovil, da brez nje ne more živeti. Melodija in besedilo na prvi pogled dajeta vtis ljubezenske zgodbe, a Marlena ni ženska, je lik, ki se pojavi v več pesmih skupine. Kot so pojasnili, Marlena pooseblja njihove vrednote, kot sta svoboda in ustvarjalnost.

Måneskin - Torna a casa

3ZITTI E BUONI

S to pesmijo je skupina Måneskin doživela svoj preboj. Z njo so leta 2021 zmagali glasbeno tekmovanje Festival Sanremo, nato pa še Pesem Evrovizije. S pesmijo sporočajo, da imajo svoj glas in jih ne zanimajo mnenja drugih. Videospot je najbolj ogledan videoposnetek na YouTube kanalu skupine, poleg tega je še vedno med njihovimi najbolj poslušanimi pesmimi na glasbenih platformah.

Måneskin - ZITTI E BUONI (Official Video – Sanremo & EUROVISION 2021 Winners)

2THE LONELIEST

Pesem govori o slovesu oziroma spremembi, ki lahko prikazuje različne točke življenja. Kot je dejal pevec Damiano David, je ob pisanju razmišljal, kaj bi povedal svojim bližnjim, če bi umrl. V pesmi so predstavljena vsem poznana čustva in skupina ugotavlja, da so poslušalci v njej našli različne pomene.

Måneskin - THE LONELIEST (Official Video)

1VENT’ANNI

Pesem govori o tesnobi in strahu dvajsetletnika, ki se počuti nepomembno, obsojano in negotovo glede prihodnosti. Drugi glas v baladi daje dvajsetletniku nasvet in spodbudo, naj bo to, kar je. Gre za glas celotne generacije mladih in hkrati sporočilo tej generaciji.

Måneskin - VENT'ANNI (Official Video)

Prejšnji članekOcena filma: Roboti (2023)
Naslednji članekTrgovine bodo v nedeljo odprte, ali pač?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.