Zakaj se je Zemlja nagnila za dodatnih osem metrov?

Planet earth
Foto: Pixabay iz Pexels

Zemljina vrtilna os je bila nagnjena že dolgo pred pojavom prvega človeka. A tekom zgodovine je človeška aktivnost povzročila spremembo v njenem nagibu. Vzrok: črpanje podzemne vode. Znanstvenike zdaj skrbi, kako črpanje podtalnice vpliva na klimatske spremembe.

Zakaj se je nagnila Zemlja?

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Geophysical Research Letters, opozarja, da je v manj kot dveh desetletjih črpanje podtalnice nagnilo Zemljo za osem metrov. To ustreza dvigu morske gladine za približno 60 centimetrov. Geofizik Ki-Weon Seo pojasnjuje, da je med razlogi za premik rotacijskega pola Zemlje najpomembnejši redistribucija podtalnice.

Razporeditev vode na planetu namreč neposredno vpliva na razporeditev mase. Že raziskava pod okriljem NASE iz leta 2016 je opozorila, da razporeditev vode lahko vpliva na rotacijo Zemlje. Nova raziskava je skušala napoved podpreti s konkretnimi številkami. Med leti 1993 in 2010 je bilo prečrpanih 2.150 gigaton podtalnice, večinoma za namakanje polj in človeško uporabo. Vsa ta voda je na koncu pristala v oceanih.

Nightly Earth in the outer space. Abstract wallpaper. City lights on planet. Civilization. Elements of this image furnished by NASA (url: https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/79000/79765/dnb_land_ocean_ice.2012.3600x1800.jpg)
Foto: dima_zel iz iStock

Ni pomembno le, koliko vode človeštvo prečrpa, temveč tudi od kod in kam. Največji vpliv ima črpanje vode z zmernih geografskih širin. Bolj kot premik rotacijskega pola pa znanstvenike skrbi dvig morske gladine, ki je prav tako posledica črpanja podtalnice. Pri vsem tem poudarjajo, da so potrebne dodatne raziskave.

VIRPopular Mechanics
Prejšnji članekTrgovine bodo v nedeljo odprte, ali pač?
Naslednji članek✅KVIZ: Kako dobro poznaš Taylor Swift?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.