V 7 korakih do digitalnega potrdila in potrdila o cepljenju, prebolelosti ali testiranju

The digital green pass of the european union with the QR code on the screen of a mobile phone over a surgical mask and a passport. Immunity from Covid-19. Travel without restrictions.
Foto: rarrarorro iz iStock

Digitalno potrdilo predstavlja alternativo osebnim dokumentom, s katerim lahko pridobiš svoje podatke na državnih portalih, oddajaš vloge itd.

Če ti do zdaj še ni prišlo prav, te je najverjetneje prepričalo, da lahko na državnem portalu zVem pridobiš potrdilo o cepljenju proti covid-19, prebolelosti ali testiranju (PCT). Kmalu bo na voljo tudi digitalno covidno potrdilo Evropske unije (EU), ki nam bo omogočalo lažjo mobilnost med državami članicami EU.

Kako najlažje do digitalnega potrdila in potrdila o PCT?

1 Obišči spletno stran SI-TRUST

Za dostop do državnih portalov, kot je zVem, potrebuješ storitev SI-PASS oziroma smsPASS, s katerima se preverja tvoja identitete. Najboljše je, da najprej urediš digitalno potrdilo, s katerim si lahko od doma urediš tudi SI-PASS ali smsPASS.

Za pridobitev potrdila SIGEN-CA, ki ga izdaja ministrstvo za javno upravo, obišči spletno stran Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST.

Izberi zavihek »Fizične osebe«, kjer lahko izpolniš in natisneš zahtevek, ki ga vzameš s sabo na upravno enoto. Zahtevek ni obvezen, potrdilo lahko pridobiš tudi ustno.

2 Obišči upravno enoto

Za obisk upravne enote se je treba predhodno naročiti. Zaradi velikega povpraševanja je pridobitev potrdil trenutno mogoče tudi zraven nekaterih cepilnih centrov po državi. Preveri v svojem kraju.

Najkasneje v 10 delovnih dneh od obiska prejmeš podatke za prevzem potrdila.

3 Prevzemi potrdilo

Po elektronski pošti prejmeš referenčno številko (8-mestno število). Po navadni pošti pa avtorizacijsko kodo (14-mestni niz znakov).

Potrdilo lahko s tema podatkoma prevzameš s katerim koli brskalnikom na tej povezavi.

4 Shrani prejeto potrdilo

Datoteko z digitalnim potrdilom shrani na varno mesto; lahko na računalnik, USB ključek ali zunanji disk. In zapomni si geslo!

5 Potrdilo uvozi v želen brskalnik

S strani izdajatelja potrdila prejmeš navodila, kako potrdilo uvoziti v brskalnik. Brskalnik si bo potrdilo zapomni, zato sta za njegovo uporabo potrebna le da klika.

Ko želiš dostopati do portalov, ki zahtevajo digitalno identifikacijo, uporabi točno ta brskalnik (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge itd.).

Če zamenjaš računalnik, je pomembno, da si nanj preneseš shranjeno datoteko. Nato ponoviš uvoz potrdila v brskalnik.

6 Vpiši se v SI-PASS in /ali smsPASS

Za dostop do državnih portalov, kot je zVem, potrebuješ račun SI-PASS. Vanj se enostavno vpišeš z digitalnim potrdilom. Nastaviti moraš le geslo. Nato lahko do portalov vedno dostopaš v izbranem brskalniku.

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS. Za ta način potrebuješ telefonsko številko in telefon, ki sprejema sms-sporočila. Deluje na način, da na telefon prejmeš enkratno geslo za vpis v portale, elektronsko podpisovanje ipd.

7 Dostopaj do portala zVem

Odpri izbran brskalnik, vpiši se z digitalnim potrdilom ali smsPASS-om.

Na portalu najdeš svoje podatke, vključno s potrdili o cepljenju prebolelosti ali testiranju, ki si jih lahko natisneš.

Že imaš potrdilo, a težavo z dostopom/tiskanjem potrdil?

Zaradi velikega navala na upravne enote in portal zVem, ministrstvo za javno upravo s ponedeljkom vzpostavlja klicni center SI-PASS, ki bo namenjen pomoči in podpori uporabnikom glede storitev SI-PASS. Deloval bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro.

Z digitalnim potrdilom hitreje opravljaš mnoge storitve

Portal zVem ni edini, ki zahteva dostop z digitalnim potrdilom. Slednje ti lahko pride še kako prav pri veliko dejavnostih (oddaja vlog, pridobitev potrdil, vpogled v podatke, podpis) za katere bi bil sicer potreben obisk upravne enote ali banke.

Z digitalnim potrdilom lahko na primer podpišeš razne peticije (npr. pred kratkim podpis za referendum glede novele zakona o vodah ali redefinicijo posilstva po modelu samo ja pomeni ja).

Registracija z digitalnim podpisom SI-PASS je nujna pri raznih e-storitvah, kot so e-Davki, e-Uprava in e-Vem. Na ta način lahko prek spleta prijaviš začasno prebivališče, spremeniš priimek itd.

Potrdilo zahtevajo razne spletne banke, potrebno je tudi pri spletnem vpisu na fakulteto.

Prejšnji članekNaj bo vaš življenjski slog z uro Huawei Watch 3 še bolj aktiven
Naslednji članekNasveti za seksi masažo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.