V zimo trezno in z opremo ustrezno 

Vstopili smo v zadnji mesec v letu, december sije v vsem prazničnem žaru. Ob brezskrbnih praznovanjih in zabavah pa ne pozabite, da alkohol in neprilagojena hitrost ostajata ključna dejavnika tveganja za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, opozarja Agencija za varnost prometa.

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi ne sodijo v promet, saj močno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti in poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu. Vpliv alkohola je prepogosto podcenjen. Dokler se ne pokažejo vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru, so mnogi prepričani, da lahko sodelujejo v prometu. Nekaterih posameznikov žal tudi takšno stanje alkoholiziranosti ne odvrne od udeležbe v prometu, s tem pa tvegajo lastno življenje in ogrožajo življenja drugih udeležencev v prometu. Agencija za varnost prometa, Ministrstvo za zdravje, Policija in nevladne organizacije zato s skupno preventivno akcijo ves december javnost spodbujajo k ničelni toleranci do uporabe teh snovi, ki imajo v prometu lahko usodne posledice.

Na ceste se podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise ter vozite strpno, odgovorno in pametno, svetujejo na agenciji. Obenem opozarjajo še na posebno previdnost pri vožnji v zimskih razmerah. V tem času so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine odpadlega listja, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan je vse krajši, zato je vidljivost še slabša. Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar še posebej velja za pešce in kolesarje.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekTop binge serije za zimske dni
Naslednji članekTop smučišča v bližnji tujini

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.