Velike spremembe za subvencionirane vozovnice!

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci napovedal kar nekaj sprememb na področju subvencioniranih vozovnic. Z novim šolskim letom tako prihaja do poenostavitev sistema, ki naj bi omogočal lažja potovanja po Sloveniji. Kot se je izrazil minister, naj bi bil to eden izmed trendov debirokratizacije. Preberi si, katere vse spremembe se obetajo »vozačem« v novem šolskem letu.

Začeli bomo z informacijo o stvari, ki bo ostala ista. Še vedno bo za subvencionirano potrebno plačati enako, torej 25 evrov za mesečno in 200 evrov za letno vozovnico. Za športnike bo mesečna vozovnica stala 20 evrov in 160 evrov, če bodo izbrali letno.

Uveljavljene spremembe

  • Ukinjajo se razredi oddaljenosti od kraja bivanja do kraja izobraževanja
  • Ukinjajo se polletne vozovnice
  • Veljavnost letnih vozovnic bo 12 mesecev
  • Vse subvencionirane vozovnice nadomešča ena sama vozovnica, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije
  • Omogoča se digitaliziran nakup

»Upravičencem bo od prvega septembra na voljo mesečna ali letno vozovnica Slovenija. Tako kot doslej jim bo omogočila potovanja od doma do šole, poleg tega pa bodo v prostem času brez omejitev lahko potovali na vseh relacijah medkrajevnega javnega prevoza potnikov v Sloveniji. Torej vozovnica ne bo več relacijska, ampak bo veljala za linije na območju celotne države,« je na novinarski konferenci povedal minister Vrtovec. Poudaril je, da bo poenostavitev vozovnic koristila tistim, ki so imeli pravico do več vozovnic (več naslovov, več univerz).

Proces nakupa digitalizirane vozovnice

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je predstavil proces digitaliziranega postopka pridobitve vozovnic. Nakup naj se opravi preko spleto, so enotni predstavniki sprememb. »Ta postopek, je velik korak naprej,« je povedal minister Koritnik.

Upravičenci se na e-upravi prijavijo z e-identiteto, obrazec se izpolni avtomatsko, vloga pa se podpiše digitalno. Kljub digitalizaciji pa je nakup vozovnic možen tudi po starem načinu, torej na okencu.

Nakup subvencionirane vozovnice preko spleta
Nakup subvencionirane vozovnice preko spleta

V veljavo bodo subvencionirane vozovnice stopile s 1. septembrom. Nakup pa je možen, a se sistemi spopadajo z manjšimi težavami zaradi preobremenjenosti.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOnlyFans zaustavil načrtovano spremembo
Naslednji članekPreobrat v kritju stroškov testiranja študentom

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.