Veš, katere znamke ne testirajo na živalih?

V poplavi produktov, ki nam jih dnevno priporočajo lepotne blogerke na Youtubu, se je težko odločiti, kateri je pravi zate. In čeprav velikokrat ne pomislimo na izvor produkta in kaj se je zgodilo, preden je ta prišel na police, je to za mnoge pomembno. V zadnjih letih se je vedno bolj razširil naziv Cruelty-free, s katerim se lahko ponašajo nekatere znamke. Prav tako večkrat na embalaži opazimo oznako Vegan. Toda kaj to pomeni in zakaj je pomembno?

Cruelty-free pomeni, da produkt ni bil testiran na živalih, prav tako pa na živalih niso bile testirane njegove sestavine. A večkrat nas lahko zavede, ko na embalaži vidimo napis Vegan. Označba, da je produkt veganski, ne pomeni, da je cruelty-free in obratno. Termina se sicer ne izključujeta, pomenita pa dve popolnoma različni stvari. Vegansko pomeni, da izdelek ne vsebuje živalskih produktov.

Miška v laboratoriju
Veš, če tvoja najljubša znamka testira na živalih?

Seveda je izdelek lahko hkrati veganski in cruelty-free, a veliko podjetij v kozmetični industriji zlorablja označbo vegansko, da bi potrošnike prepričali, da je izdelek etično proizveden, a vseeno testirajo na živalih. To, ali je izdelek res cruelty-free, lahko izveš po certifikaciji treh največjih organizacij, ki se s tem ukvarjajo. Te so PETA, Leaping Bunny in Choose Cruelty-Free.

Označba, da izdelek ni testiran na živalih. Označba, da izdelek ni testiran na živalih. Označba, da izdelek ni testiran na živalih.

Seveda pa so podjetja tudi tukaj našla luknje v zakonu. V Evropi je sicer testiranje izdelkov na živalih prepovedano že nekaj let, a to ne velja za preostale dele sveta. Veliko večjih proizvajalcev kozmetičnih izdelkov nima označbe cruelty-free, ker izdelke prodaja na Kitajskem, kjer je bilo do pred kratkim obvezno testiranje vseh uvoženih izdelkov na živalih. Sedaj ta zakon ne velja več, a to ne pomeni, da izdelki niso testirani na živalih. Na Kitajskem namreč izvajajo tako imenovane slepe teste. Laboratoriji izdelke kupijo ter jih testirajo na živalih. Tako v bistvu nobena znamka, ki svoje izdelke prodaja na Kitajskem, ni cruelty-free, čeprav piše, da izdelkov ne testirajo na živalih »unless required by law.«

Makeup izdelki.
Veliko velikih znamk testira na živalih kot so na primer L’Oreal, Maybelline…

Toda katere so sploh cruelty-free znamke?

V vsej tej zmešnjavi se človek res težko znajde. Takšne znamke so na primer pri ličilih Essence, Becca, Catrice, bareMinerals, Beautyblender, KKW Beauty, Marc Jacobs Beauty, Milani, LUSH in elf. Podroben seznam pa najdeš na spletni strani crueltyfreekitty.com.

Pa ti, paziš, da kupuješ cruelty-free, ali ti to ni pomembno?

Prejšnji članekKalifornija 5. del: Zabaviščni parki
Naslednji članekŠportaj zunaj tudi v mrzlih dneh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.