Vse o Brexitu, študiju in potovanjih v Veliko Britanijo

O Brexitu smo že veliko slišali: od tega, da Velika Britanija z njim zavlačuje že več kot dve leti, pa do tega, da večina Britancev sploh noče zapustiti Evropske Unije. Z odstopom Therese May in prihodom Borisa Johnsona pa se je zmeda še povečala. A ne skrbi, tu je vse, kar rabiš vedeti o Brexitu.

Brexit

Vse se je začelo z referendumom o Brexitu, ki se je zgodil 23. junija 2016. 52 % volivcev je glasovalo za izstop iz EU, 48 % pa za obstanek. Rezultati referenduma so pretresli javnost in datum izstopa Velike Britanije iz EU je bil določen: Velika Britanija bo iz EU izstopila 29. marca 2019. A tu smo, 5 mesecev kasneje in o Brexitu ni ne duha ne sluha.

Še vedno je veliko nejasnosti o Brexitu.

Po referendumu sta Velika Britanija in Evropska Unija pričeli s pogajanji za izstop iz EU in Theresa May je predlagala 500 strani dolg dokument, ki je predstavljal dogovor o izstopu Velike Britanije. Nato pa so se pričele komplikacije zaradi meje s Severno Irsko, ki ni del Velike Britanije, temveč EU. Tako bi morale biti med Irsko in Severno Irsko postavljene fizične bariere, ki bi služile kot carina. A zaradi krvavih spopadov v preteklosti, se Britanci strinjajo, da bi postavitev fizične meje situacijo zelo poslabšala. Zaradi tega so v vrhu EU dogovor večkrat zavrnili in tako se je izstopni datum premaknil na 31. oktober 2019.

Kaj je »no-deal Brexit«?

Po neuspešnem Brexitu 29. marca 2019 je Theresa May odstopila z mesta premierke in zamenjal jo je Boris Johnson. Johnson je od takrat večkrat omenil, da Brexit 31. oktobra bo, četudi brez dogovora. V tem primeru se govori o »no-deal Brexitu«. Prav tako je od 9. septembra za pet tednoov parlament poslal na prisilni dopust in s tem preprečil kakršnakoli pogajanja o morebitni preprečitvi Brexita.

»No-deal Brexit« pomeni, da bo 31. oktobra ob 23. uri Velika Britanija izstopila iz EU in v Veliki Britaniji bodo nemudoma prenehali veljati zakoni Evropske Unije. Če se Velika Britanija pogodi z EU o dogovoru, bi namesto nemudnega izstopa nastopilo prehodno obdobje, ki bi omogočilo Veliki Britaniji lažji prehod. Prav tako se pričakuje dvig cen hrane in pijače, gneče na meji in težave z mobilnimi operaterji.

Kaj Brexit pomeni za študij v tujini?

Zaradi vsesplošnih težav in nejasnosti v zvezi z Brexitom, je tudi študij v Veliki Britaniji ovit v meglo. Če se Velika Britanija pogodi z Evropsko Unijo, obstaja možnost, da bodo študenti, ki prihajajo iz EU, deležni enakih ugodnosti kot britanski študentje. V tem primeru bi cena šolnin ostala enaka tako za člane EU kot za prebivalce Velike Britanije. V primeru, da Velika Britanije z EU ne doseže dogovora, bodo študenti iz držav članic EU tretirani enako kot študenti iz ostalih celin, kar bi lahko pomenilo višje šolnine. Prav tako je možno, da si bo za študij potrebno priskrbeti vizo. A ne skrbi, če se odpravljaš na Erasmus izmenjavo na Škotsko, bodo tam zagotovo veljali enaki zakoni kot do zdaj.

Kaj pa potovanja?

Z »no-deal Brexitom« se bo spremenil tudi potek naših potovanj v London in kraje Velike Britanije. Z 31. oktobrom lahko na meji pričakuješ daljše vrste, saj boš moral iti skozi kontrolo. Prav tako je možno, da boš za vstop v Veliko Britanijo potreboval potni list. Imaš urejeno zavarovanje v tujini? V »no-deal Brexit« scenariju bi namreč evropska kartica zdravstvenega zavarovanja prenehala veljati v Veliki Britaniji. Prav tako boš za vožnjo na otoku potreboval mednarodno vozniško dovoljenje, pazljiv pa boš moral biti tudi pri porabi mobilnih podatkov.

A vse to so zgolj hipotetični scenariji. V resnici nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Naj te to ne odvrne od prednovoletnega izleta v London ali potovanja po prelepi Irski!

Prejšnji članekKaj početi med dolgim poletom
Naslednji članekPrvi obisk pri psihologu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.