Wage gap: zaskrbljujoča realnost žensk 21. stoletja

Leto je ponovno naokoli in danes, 8. marca, ženske praznujemo svoj dan. Ob tej priložnosti smo pogledali na vidik družbe, v katerem lahko vidimo, da ženske še vedno nismo enake moškim in na tem področju bi lahko še veliko naredili v smeri proti enakosti.

Wage gap, gender pay gap oziroma po slovensko razlika v plači med spoloma je povprečna razlika v plači med moškim in žensko. Gibanje za poenačenje plače med spoloma se odvija že vrsto let, v ZDA pa je od leta 1963 s podpisom Johna F. Kennedyja listine Equal Pay Act nezakonito plačati osebo nasprotnega spola manj za enako delo. A to delodajalcev še zdaleč ne ustavlja, dokaz za to pa je še vedno obstoječ wage gap.

Zakaj pride do razlike v plači?

Wage gap je posledica več faktorjev: od diskriminacije žensk na delovnem mestu, seksizma, predsodkov do zaposlenih mater, starosti, dostopa do izobrazbe, rase in o številu žensk, ki dela v sektorjih, ki so slabše plačani. V ZDA je leta 2018 ženska povprečno zaslužila 18 % manj letne plače kot pa moški za enako delo.

cannes film festival 2018 ženske v črnem
Ženske na Cannes Film Festival leta 2018 so protestirale proti krivicam v filmski industriji.

A situacija se zadnja leta izboljšuje – raziskave so pokazale, da se je od leta 1960 do leta 1990 razlika v plači zmanjšala iz 65 % na 30 %. To se je zgodilo predvsem zaradi boljših možnosti za izobrazbo žensk, boljših delovnih pogojev in pravice na delovnem mestu. A če bodo stvari napredovale tako počasi, kot se to dogaja danes, raziskave dokazujejo, da razlika v plači ne bo izenačena do leta 2109, kar je zelo zaskrbljujoče.

Največja razlika med plačama je v industriji, kjer so moški več plačani za opravljanje nevarnejših del, medtem ko ženske opravljajo »lažja« dela. Velike razlike med plačami med moškimi in ženskami so tudi v znanosti, kjer doktorji matematike in informatike zaslužijo 14 000 $ več na leto kot ženske. Razlika v plači v prid ženskam v znanosti pa je na področju kemije, kjer ženske letno zaslužijo približno 5 000 $ več kot njihovi moški kolegi.

men of equality respect women of equality

Največja razlika v plači je v Južni Koreji, kjer je bila razlika v plači leta 2018 kar 34,1 %, najmanjša razlika v plači leta 2018 pa je bila v Begiji, kjer je bila »le« 3,7 %. Povprečna razlika v plači v svetovnem merilu je bila leta 2018 13,2 %.

Kaj pa v Sloveniji?

Slovenija je glede razlike v plači med moškim in žensko dokaj napredna – leta 2017 je bil povprečni slovenski wage gap namreč 8 %. Pred nami so bili Romunija, ki je bila s 3 % razliko v plači na prvem mestu, ter nato Luxembourg, Italija, Belgija in Poljska.

Čeprav se statistika izboljšuje, je sramotno, da moramo o razliki v plači med spoloma še vedno govoriti leta 2020. Čas je, da se stvari popravijo na bolje. It’s time to close the gap!

VIREuropean Comission
Prejšnji članekNASA želi tvojo pomoč pri oblikovanju koncepta Venus Rover
Naslednji članekCene kampov na Hrvaškem 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.