NASA želi tvojo pomoč pri oblikovanju koncepta Venus Rover

Nasin laboratorij za reaktivni pogon v Pasadeni v Kaliforniji v okviru nepovratnih sredstev Nasine inovativne zasnove koncepta izvaja javni natečaj za razvoj senzorja za izogibanje oviram za morebitni rover na Veneri. Natečaj, Exploring Hell: Avoiding Obstacles on a Clockwork Rover, išče zasnovo za senzor, ki bi ga lahko vključili v Automaton Rover for Extreme Environments (AREE).

Venera je planet z ekstremnimi pogoji, predvsem zaradi temperature in zračnega tlaka. Lahko se spremeni v lužo in tudi zdrobi podmornico z jedrskim pogonom. Zadnje vesoljsko plovilo, ki se je dotaknilo površja planeta, Soviet Vega 2, je pristalo leta 1985. Inženirji in znanstveniki JPL preučujejo, kako bi se dalo preživeti to peklensko pokrajino.

Raziskovanje in preučevanje različnih geoloških enot po površini Venere bi nam lahko pomagalo razumeti evolucijo planeta in lahko prispevalo k boljšemu razumevanju podnebja na Zemlji. Venera je namreč podoben planet kot Zemlja, vendar se je v nekem trenutku vse obrnilo in tako ni primerna za življenje, kakršnega poznamo.

AREE bi bil narejen na vetrski pogon, deloval pa bi na planetu več mesecev in zbiral dragocene znanstvene podatke. Ko rover raziskuje planet, mora zaznati tudi ovire na svoji poti, kot so skale, vrzeli in strmi tereni. Tukaj pa NASA potrebuje tvojo pomoč. Zmagovalni senzor bo vgrajen v rover. Težava je, da trenutno najsodobnejša elektronika ne uspe pri nekaj več kot 250 stopinjah Fahrenheita in bi podlegla na Veneri.

Prvo mesto na natečaju ti prinese $15,000 drugo mesto $10,000, tretje pa $5000. Čas za sodelovanje imaš do 29. 5. 2020.

Več informacij o natečaju dobiš na NASA Tournament Lab.

VIRNASA Wants Your Help Designing a Venus Rover Concept
Prejšnji članekOdpoved večjih (zaprtih) prireditev zaradi koronavirusa!
Naslednji članekWage gap: zaskrbljujoča realnost žensk 21. stoletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.