Za študente kronično primanjkuje ležišč

Študijsko leto se je končalo, študentje pa se že ozirajo po novih najemnih nastanitvah. Čeprav je Slovenija majhna, se mora namreč kar velik delež študentov za čas študija preseliti v študijsko mesto. Tu pa nastane problem. Povpraševanje je veliko večje od ponudbe in študentski domovi, ki jih nudi država, se kmalu napolnijo.

Vsaj 10 odstotkov ležišč premalo

studentski dom
Študentski dom v Ljubljani. Tam primanjkuje kar 10 odstotkov ležišč. Vir: Študentski dom Ljubljana

Kot poroča STA, po podatkih Študentskega doma Ljubljana primanjkuje vsaj 10 odstotkov ležišč, zato država nudi subvencijo tudi pri zasebnikih. Izmed študijskih mest, kamor se selijo številni študentje, sta najbolj na udaru Ljubljana in mesta na Primorskem. Tam namreč študentske postelje ne dobijo vsi, ki izpolnjujejo pogoje.

V Ljubljani so denimo zadnji študentski dom zgradili leta nazaj – davnega 1998. Zato Študentski dom Ljubljana v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport obravnava dve možni lokaciji za gradnjo novih študentskih domov v Ljubljani: na Litostrojski in na Roški cesti.

Vmes prišla še epidemija

Problem je nastal še z epidemijo: ker zavod v tem času ni izvajal javnih storitev, Študentski dom Ljubljana uporabnikom ni smel zaračunavati najemnine. Od države so prejeli sredstva za pokrivanje tekočih stroškov, to pa ni vsebovalo denimo stroškov investicijskih vzdrževanj in številnih drugih.

Prav tako so po odprtju študentskih domov zaznali stiske številnih stanovalcev – te pripisujejo omejitvam in prepovedim bivanja v domovih. Večja od težav je bilo tudi daljše zaprtje od sprva pričakovanega.

Brez subvencije do petkrat višja najemnina

Študentski domovi v Ljubljani, ki delujejo kot javni zavod, sicer razpolagajo s 7439 ležišči v 29 domovih po mestu, povprečna cena bivanja v domu za julij je bila 72,08 evra. Ob tem se cene subvencionirane stanarine gibljejo med 56,06 in 103,72 evra.

denar
Cene za študentske sobe so, sploh v Ljubljani, zelo visoke.

Študenti brez subvencionirane nastanitve sicer plačujejo tudi do kar petkrat višjo najemnino. Za 10 kvadratnih metrov veliko sobo z osnovno opremo s souporabo kuhinje in kopalnice brez subvencij študenti v Ljubljani odštejejo od 150 do 350 evrov. Cena je pogosto pogojena z lokacijo, ohranjenostjo stanovanja in z velikostjo. 12 kvadratnih metrov velika soba s souporabo kopalnice in kuhinje na ljubljanskem Mestnem trgu tako lahko stane tudi do 400 evrov.

Ne pozabi oddati prošnje!

Če želiš v prihodnjem študijskem letu bivati v študentskem domu oz. pri zasebnikih, ne pozabi oddati prošnje za sprejem oziroma podaljšanje bivanja v študentskih domovih ali za subvencijo bivanja v zasebnih nepremičninah. To moraš oddati do 16. avgusta. Takrat pa bodo znani tudi natančnejši podatki letošnjih prijav v študentske domove.

Vir. Mladina.si

Prejšnji članekV Tibetu so našli vsaj 28 novih virusov
Naslednji članekJeff Bezos hoče kupiti pogodbo z NASO

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.