Jeff Bezos hoče kupiti pogodbo z NASO

Najbogatejši zemljani se spet prerivajo za profite v vesoljski industriji.

Prvi med milijarderji Jeff Bezos je v odprtem pismu pozval NASO, da podpiše pogodbo z njegovim podjetjem Blue Origin, v zameno pa jim ponuja 2 milijardi ameriških dolarjev. To ni prva pritožba in poskus pridobitve pogodbe, ki bi podjetjem preko sodelovanja z NASO prinesla miljarde davkoplačevalskega denarja.

Vsi bi radi sodelovali z NASO

Zgodba se je začela 16. aprila, ko je podjetje Elona Muska SpaceX edino dobilo takšno pogodbo. NASA je objavila razpis vesoljskim podjetjem, ki bi zagnala HLS (Human Landing System), projekt, ki bi človeka spet spravil na Luno. Zadnji pristanek na Luni je bil leta 1972. Mnogi se sprašujejo ali je to sploh smiselno in zakaj, vendar to ne moti novih podjetij za vesoljski turizem. Spustila so se v tekmo, katero lahko čim ceneje ponudi svojo postavitev HLS-ja, na koncu pa je bil izbran SpaceX. Temu so sledile pritožbe, tožbe in veliko pisanja po Twitterju, saj se rivali kot sta Blue Origin in Lockhead Martin niso mogli sprijazniti z odločitvijo NASA. Najbolj jih je bolelo, da je NASA izbrala le eno podjetje, saj naj bi pomanjkanje konkurence prinašalo pomanjkanje kakovosti in ambicije.

NASA potrebuje denar, Jeff Bezos ga ima

Graf financiranja NASE
Vse od 70ih NASA dobiva vedno manj državnih sredstev.

SpaceX je ponudil zagon HLS-ja za slabe tri milijarde dolarjev, Blue Origin pa jih je zahteval šest. NASA je SpaceX izbrala tudi zato, ker so s svojimi nekaj tisoč izstreljenimi sateliti pokazali več obetavnosti kot Blue Origin. Po drugi strani pa je pred nekaj tedni Jeff Bezos poletel v vesolje na svoji lastni raketi. Morda se je njegova namera, da sodeluje z NASA, po letu v vesolje okrepila, saj je zdaj pripravljen ponudbo Blue Origina zmanjšati za dve milijardi – razliko on časti, bi se reklo.

NASA se v zadnjih letih sooča z denarnim primankljajem, kar jo sili, da sprejme pogodbo z le enim izmed podjetij. Vse od časov hladne vojne in vesoljske tekme med Sovjetsko zvezo in ZDA, je njihov proračun kopnel, saj doseganje daljnega vesolja in velikih ciljev kot kaže ni več v modi. Vse do zdaj, ko so priložnost pograbila zasebna vesoljska podjetja. Bezos se v svojem pismu zaveda njihovih finančnih težav, a poudarja, da je konkurenca nujna in da NASA mora sprejeti pogodbo s še enim podjetjem, njegovim Blue Origin. V zameno bo dodatne stroške kril sam – saj je vendar najbogatejši človek na Zemlji.

Zakaj na Luno po 50 letih?

Na spletni strani NASA lahko preberemo, da imajo v načrtu na Luno poslati prve ljudi po skoraj 50 letih. Na Luno bosta prvič stopila ženska in nekdo, ki ni bele rase. V svojem poročilu so zelo ponosni na to, meni pa se zdi, da gre bolj za modno muho in dobro reklamo. Kaj nam pomaga enakopravnost v vesolju, če je na Zemlji ni. Vendar ni vse tako nekoristno. Pristanek bo priložnost za testiranje najnovejših tehnologij, v daljni prihodnost pa bi Luna lahko bila postojanka, s katere bomo segali globlje v vesolje.

NASA Picks SpaceX for Artemis Human Lunar Lander Development

Viri:

https://www.reuters.com/lifestyle/science/bezos-offers-nasa-2-billion-exchange-moon-mission-contract-2021-07-26/

https://www.nasa.gov/press-release/as-artemis-moves-forward-nasa-picks-spacex-to-land-next-americans-on-moon

https://futurism.com/bezos-nasa-offer-contract

Prejšnji članekZa študente kronično primanjkuje ležišč
Naslednji članekVrhunske slušalke Huawei FreeBuds 4 že na voljo v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.