Zakon o tujcih otežuje pridobitev vizuma za tuje študente

Spremembe zakona o tujcih so prinesle kar nekaj spornih odločitev. Ukinitev pravice do prošnje za mednarodno zaščito in zaostritev pri prošnji za azil sta dve, ki sta dobili največ pozornosti. Med spremembami zakona pa se skriva še ena, ki je močno zaostrila pogoje, s katerimi lahko tuji študenti pridobijo vizum za študij pri nas.

S spremembami se ne strinja nihče

Dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar je mnenja, da so spremembe prinesle več zmede in škode kot pa koristi. V intervjuju za Delo je pojasnil, da je v zvezi s tem zakonom kup nejasnosti. Izpostavil je, da ni več določila, po katerem je pisna izjava študentovih staršev ali zakonitih zastopnikov zadostovala za dovoljenje za začasno prebivanje zaradi študija.

Tovrstna izjava zdaj ne zadostuje več, saj med sredstva za preživljanje spadajo le sredstva zagotovljena z delom, dohodki iz kapitala in drugih virov ali pomočjo tistih, ki so ga dolžni preživljati, s štipendijo, sredstvi na računu in sredstvi, ki mu jih je namenila izobraževalna ustanova.

Tuji študenti dopolnjujejo študentsko kulturo v naši državi
Tuji študenti dopolnjujejo študentsko kulturo v naši državi

Kar najbolj bode v oči pa je višina sredstev, ki jih mora imeti na računu študent iz tujine. Če želi pridobiti dovoljenje za prebivanje mora imeti za enoletno prebivanje v Sloveniji na računu približno 5000 evrov. Na mesečni ravni mora imeti na računu sredstva v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Sloveniji, ki znaša 402,18 evra. Študentski vizumi se izdajajo za eno leto, kar v praksi pomeni dvanajstkratnik mesečnega dohodka. Že prej pa je veljalo, da izjava skrbnikov/staršev zadostuje le do študentovega 26. leta starosti. Starejši so morali izkazovati zadostno višino sredstev na računu.

Izjava predsednika ŠOS

V ŠOS (Študentska organizacija Slovenije) menijo, da bo ta sprememba povzročila veliko škodo našemu visokemu šolstvu. Predsednik organizacije Andrej Pirjevec je v izjavi za javnost povedal: »Na Študentski organizaciji Slovenije si prizadevamo za kakovostno visoko šolstvo, vpeto v mednarodne tokove in odprto za tuje študente. Kakovost slovenskega visokega šolstva mora biti glavni motivator za tuje študente, ki želijo študirati pri nas. Vendar pa finančne ovire, ki jim jih postavlja država, ne bodo dopustile študija v Sloveniji vsem tistim študentom, ki si s svojim znanjem in sposobnostmi to zaslužijo. Tako kot to velja za slovenske študente, tudi za tuje študente v Sloveniji zagovarjamo pravico do dostopnega študija, s tem pa želimo privabiti najbolj perspektivne študente, ki bodo izboljšali tako slovensko visoko šolstvo, kot, upamo, slovenski trg dela. Zato si bomo v okviru sprejemanja Zakona za urejanje položaja študentov prizadevali tudi za umestitev člena, ki bi novo postavljeno oviro za tuje študente umaknil.«

Izkazovanje zadostne višine sredstev bi se lahko pokazalo za kritično
Izkazovanje zadostne višine sredstev bi se lahko pokazalo za kritično

Kaj se lahko zgodi zaradi sprememb?

Po podatkih SURS (Statistični urad RS) je v Sloveniji trenutno 8125 tujih študentov, ki predstavljajo desetino vseh študentov. Če si želi (v večini mora) študent ob študiju zaslužiti še nekaj denarja, ga bo tudi pri tem vidiku našlo nekaj ovir. V Sloveniji tuji študent ob 100 € bruto zaslužka, zaradi plačila dveh davkov zasluži le 65 €.

Kot so zapisali pri ŠOS, ne smemo čudno gledati, če bo vpis tujih študentov veliko manjši kot v preteklih letih. Razlog za to bi bile seveda spremembe zakona, ki tujim študentom niso dobrodošle. Škodo bo utrpelo tudi slovensko visoko šolstvo, ki je iz leta v leto dvigovalo kakovost izobraževalnega sistema za tuje študente.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSmeha polna skleda na Kurji Polti
Naslednji članekKKŠ-jeva Izmenjevalnica rastlin
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.