ZDA izstopile iz Svetovne zdravstvene organizacije

Ameriški predsednik Donald Trump je Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) poslal uradno obvestilo o odhodu države iz organizacije. Trump je tako uresničil svojo napoved, ki jo je podal konec maja.

ZDA so ključnega pomena, kar zadeva svetovnega zdravja, WHO pa je globoko integrirana v ameriški javni zdravstveni sistem. Ameriški predsednik sicer ne more takoj in dokončno zahtevati izstopa iz organizacije, a njegova odločitev bo vseeno imela takojšnje učinke.

Kemijski laboratorij

Izstop v naslednjem letu bo težak in škodljiv. Ameriški znanstveniki dnevno sodelujejo z WHO, izmenjujejo informacije in znanja, da bi zaščitili tako zdravje Američanov kot ostalih ljudi na našem planetu.

ZDA potrebujejo WHO. Ta namreč igra ključno in nezamenljivo vlogo pri zadrževanju epidemij. Zaradi trenutne epidemije je torej še toliko pomembnejša. Ugotovili smo, kako pomembno je, da se deli znanje o boleznih. Nekatere vlade sicer oklevajo pri širjenju informacij, še posebej, če se ne strinjajo z ameriško.

Injekcija

WHO ima glavno vlogo tudi pri preprečitvi epidemij. V ZDA ima ta organizacija kar 83 različnih centrov, od inštitutov in univerz, do agencij. To skupno delo naj bi se verjetno končalo takoj, razen če ne bo kongres ukrepal in nasprotoval predsedniku.

Ti centri namreč sodelujejo tudi pri razvoju cepiva in če ZDA izstopi iz WHO, ne bo imela dostopa do njega. Zdravstveni sistem bo tako še bolj obremenjen, kot je že. Pri izstopu bo tako najbolj trpel ravno ameriški javni zdravstveni sistem, ki že tako ali tako ni najboljši.

Urednica revije Študent

VIRForeign Policy
Prejšnji članekCenter Noordung – sprehodi se po vesolju!
Naslednji članekJezus bo v novem filmu lezbijka
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.