Center Noordung – sprehodi se po vesolju!

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga se nahaja v občini Vitanje, ki pa kljub svoji majhnosti privablja pozornost tako slovenske kot svetovne javnosti. Gre za stavbo, ki je že sama po sebi arhitekturna futuristična umetnina, v sebi pa skriva še bogastvo znanja o vesolju. Je obvezen postanek za vse ljubitelje vesolja, se pa tudi ostali obiskovalci kaj hitro spremenijo v oboževalce.

Ponudba vodenih ogledov in stalnih razstav

Na voljo so nam 4 prilagojeni vodeni ogledi in 6 stalnih razstav, ki nam prikazujejo različne vesoljske vsebine. Med stalne razstave spadajo Slovenija v vesolju, Podobe Zemlje, Življenje v vesolju, Luna – velik korak za človeštvo, Sončni sistem in razstava o Hermanu Potočniku Noordungu. Trenutno si lahko ogledamo tudi začasno razstavo Človek na luni – 50 let od Apolla 11.

Razstava v centru Noordung

Kdo je bil ta slavni pionir vesoljskih znanosti, po katerem so poimenovali naš vesoljski center? Slovenski znanstvenik je zaslovel s svojo edino knjigo Problem vožnje po vesolju – raketni motor, njegovo vizionarstvo pa je pustilo močan pečat na zgodovino razvoja vesoljskih tehnologij. Zamislil si je do zdaj še neuresničeno idejo Mednarodne geostacionarne vesoljske postaje z umetno gravitacijo – bivalno kolo.

Multimedijsko doživetje

Poleg razstav pa Center Noordung ponuja tudi nekaj nadvse izvirnega in osupljivega. Obiskovalci se lahko usedejo v vozilo Electro VR, ki simulira letenje letala, posebna očala, ki jih pri tem nosiš, pa ustvarijo virtualno tridimenzionalno resničnost. Tako si lahko ogledaš naš planet z višine 80 kilometrov in uresničiš svoje sanje o poklicu astronavta.

Otrok v vozilu Electro VR

VR Noordung s posebnimi očali omogoča ogled vesoljske postaje na orbiti, ki potuje med planeti našega Osončja. Center pa ponuja tudi interaktivno sobo, v kateri lahko spoznavaš vesolje kot v virtualni resničnosti, pri čemer si vesolje lahko ogleduješ kar s prostim očesom.

Odlična ideja za izlet

Ta vesoljski center v sebi združuje napredna znanstvena dognanja in vrhunsko multimedijsko doživetje. Primeren je tako za otroke in družine, kot za posameznike. Sam lahko izbereš, če si razstave želiš ogledati v skupini ali sam. Če si želiš nepozabne izkušnje in sprehoda po vesolju, se odpelji v Vitanje, kjer te čaka Center Noordung.

Družina pred vhodom v Center Noordung

 

 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekGrozljive fotografije iz Bocvane: iz neznanega razloga poginulih več kot 350 slonov
Naslednji članekZDA izstopile iz Svetovne zdravstvene organizacije

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.