ZDA razkrile novi jedrski bombnik

F-117 streaking through the sky with afterburners and vapor trails.
Amerika je predstavila nov bombnik, B-21 Raider (na sliki f-117) Foto: DigtialStorm iz iStock

Ameriške zračne sile nameravajo kupiti bombnik nove generacije v vrednosti 700 milijonov ameriških dolarjev. Tako imenovani B-21 Raider je sposoben avtonomno leteti (brez posadke) in pri tem na krovu nositi jedrski tovor. Bombnik so prvič predstavili na svečani ceremoniji pri proizvajalcu Northrop Grumman v Kaliforniji, ki so se je udeležili tudi najpomembnejši ameriški funkcionarji. Pri ameriških zračnih silah nameravajo kupiti vsaj sto tovrstnih letal.

Ameriški bombnik brez posadke

Čeprav novi bombnik lahko leti tudi brez posadke, so pri ameriških zračnih silah povedali, da se zaenkrat za to možnost še niso odločili. Ameriški obrambni sekretar Lloyd Austin je na uradni predstavitvi poudaril, da gre za prvi strateški bombnik v več kot treh desetletjih. S ponosom je izpostavil domet, učinkovitost in superioren dizajn novega letala, ki so posledica petdesetletnega napredka v tehnologiji. Celo najnaprednejši zračni obrambni sistemi naj bi imeli težave pri zaznavanju bombnika B-21 v zraku.

Razkritje novega bombnika ima v času vse večjih geopolitičnih napetosti med Združenimi državami, Rusijo in Kitajsko ter v času vojne v Ukrajini toliko večji pomen. Tako so pred kratkim ruski in kitajski strateški bombniki opravili osemurni prelet čez zahodni Pacifik ter s tem pokazali vojaško sodelovanje med obema državama. Kitajsko obrambno ministrstvo je misijo oznanilo kot rutinsko dejavnost za krepitev obrambnih vezi z Rusijo.

Tako tudi Moskva in Peking razvijata skrivne strateške bombnike, ki naj bi tekmovali z ameriškim bombnikom B-21. Kitajska ima v načrtu Xian H-20, Rusija pa prav tako jedrski bombnik Tupolev PAK DA.

Novi jedrski bombniki naj bi postali ogrodje prihodnjih zračnih sil Združenih držav Amerike. Pri podjetju nameravajo prvi testni let opraviti leta 2023. Trenutno pa šest bombnikov v različnih fazah sestavljanja in testiranja čaka v podjetju v Kaliforniji.

VIRALJA ZEERA
Prejšnji članekElektrika namesto svetlobe pri gojenju rastlin – rešitev za kolonijo na Marsu?
Naslednji članekNova funkcija za pošiljanje sporočil samemu sebi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.