»Zemlja je ravna!« – teorija zarote 21. stoletja

Flat Earth in space with sun and moon
Foto: egal iz iStock

Zares obstajajo in veliko jih je – ljudje, ki so trdno prepričani, da je Zemlja ravna ploskev, in da nam idejo o Zemlji kot krogli vsiljujejo podtalne vladne organizacije, ki držijo v rokah vse vajeti sveta. The Flath Earth Society je mednarodno razširjena organizacija, ki aktivno promovira osveščanje o ravni Zemlji. Ima celo lastno spletno stran To gibanje od leta 2009 vsako leto pridobi vsaj 200 novih believerjev (to so večinoma Američani in Britanci). T. i. flat-eartherji imajo svoje privržence tudi v Sloveniji.

Skozi oči flat-eartherja

A surreal illustration of a flat earth in space
Foto: kevron2001 iz iStock

Najbolj razširjena flat-eartherska teorija trdi, da je Zemlja telo v obliki okrogle plošče. V njenem središču je Arktika, po celotnem robu pa se dviguje visok ledeni zid – Antarktika. Uslužbenci NASE naj bi ta zid varovali pred tem, da bi ga ljudje preplezali in padli s plošče.

Dokazi, prosim?

Naj bi bili tako znanstveni kot filozofski. Najbolj preprost je tisti dokaz, ki se zanaša na človeške čute, torej empirični pristop. Zemeljsko površje izgleda ravno, zato je gotovo ravna tudi celotna Zemlja. Flat-eartherji se pri svojih dokazovanjih sklicujejo tudi na mnoge eksperimente (npr. na eksperiment z vodo, o katerem si lahko več prebereš na njihovi wikipediji.

Kaj pa dnevno-nočni cikel?

Poenostavljena razlaga predpostavlja, da naj bi se Sonce krožno gibalo okoli Severnega pola. Ko je nad tvojo glavo, je dan, ko ni, je noč. Sončna svetloba osvetljuje le določeno območje in deluje kot žaromet na ravno Zemljo. Vzhajanje in zahajanje Sonca naj bi bila le perspektivna učinka takšnega gibanja.

Vse je iluzija

Tudi gravitacija: predmeti na Zemlji ne padajo navzdol, temveč se zemeljska plošča dviga navzgor s hitrostjo 9,8 m/s2. To gibanje naj bi povzročala temna energija.

Teorija zarote … potrjena?

Flat-eartherji verjamejo, da so svetovne vesoljske agencije vpletene v veliko teorijo zarote. Potovanje v vesolje in njegovo raziskovanje naj bi bilo popolnoma zaigrano. To naj bi se začelo v obdobju hladne vojne, ko sta ZDA in Sovjetska zveza med vesoljsko dirko tekmovali med sabo do te mere, da sta začeli javnosti prikazovati lažne vesoljske dosežke. Od konca hladne vojne naprej pa naj bi vladno zavajanje motiviral bolj pohlep kot politične pridobitve. Lažni vesoljski programi so veliko cenejši kot pravi, se ironično glasi eden izmed flat-eartherskih argumentov. Tudi fotografije in posnetki, ki prikazujejo Zemljo kot kroglo, naj bi bili seveda fotošopirani. Pilotske navigacijske naprave pa manipulirajo pilote, da ti mislijo, da letijo v ravnih črtah okoli sfere, v resnici pa letijo v krogih okoli plošče.

Psihologija za teorijami zarote

Golden freemasonry icon isolated on white background - 3D render
Foto: Maciej Koza iz iStock

Po mnenju mnogih psihologov naj se prepričanja flat-eartherjev ne bi razlikovala od ostalih teorij zarote. Vsa tovrstna prepričanja temeljijo na tem, da predstavijo alternativno teorijo o pomembnih in odmevnih zadevah ali dogodkih. Zakaj naj bi bila resnica javnosti prikrita, pa razložijo zelo nejasno, brez spuščanja v podrobnosti. Ravno v tem je moč takšnih teorij. Gorečnost, s katero zagovorniki teorij zarote utemeljujejo svoja prepričanja, ki so na videz podprta s trdnimi, raziskanimi dokazi, ki se razlikujejo od splošno sprejetih, lahko hitro zavede. Ta vpliv manjšine povzroča privlačnost takšnih teorij za publiko.

Prejšnji članekOdprta kuhna na zadnji turneji pred zaključkom sezone
Naslednji članekViber sedaj omogoča ustvarjanje lastnih nalepk

7 KOMENTARJI

 1. Vzemi v roke baterijo, posveti na steno ali žogo, pa boš imel luninih men kolikor boš hotel. Vse polkrožne. Kako pa je to možno, če imaš v roki ploščato baterijo. So ti jasne mene? Plačam vam potovanje okoli zemlje v smeri sever – jug, če vam uspe priti. Ste že slišali, da voda teče v hrib brez črpalk? Po 37 km leta potniško letalo v ravnem letu prileti v vesolje. Kako to, da še nobenemu to ni uspelo? Pa najbolj korajžen naj mi izračuna ukrivljenost zemlje po 193 km?

 2. Citiram: “ In najosnovnejše, zakaj je senca, ki se vidi na Luni pri Luninih menah, okrogla? Zagotovo ne zaradi ravne Zemlje.“
  Vsekakor drzi, da je Zemlja (priblizno) okrogla, ampak kaj ima Zemlja za opraviti s senco pri luninih menah??

  • Kdo še danes verjame, da je Zemlja ravna! Slišal sem že, da takšni telebani res obstajajo, pa nisem verjel. Zdaj imam jasno potrdilo. Že Stari Grki so z osnovno geometrijo določili ukrivljenost Zemlje, izračunali so tudi oddaljenost Lune in podobno. Že vsaka šestletnica zna našteti planete, zato me res preseneča, da obstaja odrasel človek (če sploh si odrasel), ki ne verjame niti nečemu tako osnovnemu, kot je okrogla Zemlja. Če me želiš prepričati o ravni Zemlji, mi moraš najprej razložiti, kako bo potem po tvojem delovalo vse skupaj. Kaj v sistemu ravne Zemlje povzroča letne čase, kako bi razložil gravitacijo? Kaj se po tvojem zgodi, ko pridemo na Južni pol (če si sploh že bil), kako delujejo Lunine mene? In najosnovnejše, zakaj je senca, ki se vidi na Luni pri Luninih menah, okrogla? Zagotovo ne zaradi ravne Zemlje. Najprej razloži te osnovne stvari, kako bi ti to štimalo, pa sam zračunaj, kolikor znaš, pol pa lahko preidema na poglavje kvanetne mehanike, relativnosti in kozmologije. Če tvoja teorija ravne Zemlje prestane vse te preizkuse, potem ti čestitam. Če pa ostaneš brez besed, potem se izkažeš samo še za enega telebana, ki so šlo Zemljo merit z vaservago 😉

   • Citiram: “ In najosnovnejše, zakaj je senca, ki se vidi na Luni pri Luninih menah, okrogla? Zagotovo ne zaradi ravne Zemlje.“
    Vsekakor drzi, da je Zemlja (priblizno) okrogla, ampak kaj ima Zemlja za opraviti s senco pri luninih menah??

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.