Jaka Blažič: Obljubljam borbo in pripadnost klubu

Jaka Blažič. Fant z Jesenic, ki košarko živi. Jaka pa je več kot le košarkaš. Je evropski prvak s Slovenijo in sedanji kapetan Cedevite Olimpije. Po Crveni Zvezdi, Baskonii, Andorri in Barceloni se ljubljenec ljubljanskega občinstva vrača nazaj. Tokrat z višjimi cilji, ob katerih upa, da jih bo ekipa s pomočjo navijačev uresničila.

Kako se je po toliko letih vrniti domov?

Občutki so res čudoviti. Po 6 letih igranja v tujini sem se vrnil domov in zaenkrat je vse lepo. Počutim se super in tudi naša ekipa napreduje iz tekme v tekmo.

Igral si za Crveno zvezdo, Baskonio, Barcelono in Andorro. Povsod so te imeli navijači res radi. Kako na to gledaš kot košarkaš in kako si prišel do tega statusa med navijači?

Moj stil igre je tak, da na vsaki tekmi poskušam dati vse od sebe. Borba za vsako žogo in puščati vse kar imaš na parketu. To se zelo ceni in mislim, da so me tudi zaradi tega imeli radi. Tako igro tudi svetujem čisto vsakemu mlademu igralcu. Če se boš boril za žogo, za svoje soigralce in ekipo, boš nagrajen z njihove strani in strani navijačev.

Jaka v Crveni Zvezdi
Jaka v Crveni Zvezdi
Jaka v Barceloni
Jaka v Barceloni

Kot aktualni evropski prvak si nekdo po katerem se zgledujejo mlajši. Kakšen je občutek, ko se zaveš, da si zgled in navdih mladim?

Res sem vesel, da smo kot ekipa in vsak posameznik navdušili otroke za košarko in šport nasploh. Občutki, ko si prvak so fenomenalni. Vrednost temu močno doda še to, da si nekoga navdušil za šport, ki ga imaš rad.

Veliko se je govorilo o tvojem potencialu za ligo NBA. Žal se ni izšlo po načrtih, kako pa sam gledaš na tisti čas in izkušnjo samo?

Za NBA sem zamudil že s svojo zadnjo sezono pri Olimpiji. Že takrat sem bil prestar, za kakšno leto, morda dve. Kljub temu v svoji karieri nebi spremenil čisto nič. Všeč mi je taka kot je in to mi je bilo namenjeno. Vsaka stvar je za nekaj dobra in te nekaj nauči. Če se slučajno pojavi možnost igranja tam, bom to sprejel. Ampak to so bolj sanje.

Z Olimpijo ste sezono v Evropi začeli malo pod pričakovanji v ligi ABA pa nad njimi. Zadnje tekme se forma stopnjuje in prihajajo zmage. Kako gledate na to kot ekipa in kako se pripravljate na nadaljevanje sezone?

Res je. Na začetku smo imeli veliko tekem, kjer smo pokazali kvaliteto in naredil razliko proti veliko boljšim ekipam. Potem pa v drugem polčasu nekako izgubili nit in na koncu tudi tekmo. Zadnje tekme pa smo pokazali, da z odlično obrambo in napadom lahko premagamo tudi najmočnejše tekmece. Potenciala imamo veliko in odličnih igralcev prav tako. Se pa moramo kot zelo nova ekipa še spoznati in tako vsak najti svojo vlogo v njej. Gre na bolje in bo bolje.

Čeprav je sezona še mlada. Kakšni so tvoji cilji in cilji ekipe v sezoni?

Če bo ekipa dobro igrala in zmagovala, bomo posamezniki zadovoljni. V ligi ABA smo pri vrhu. V 7Days Eurocupu imamo še priložnosti. Cilji in ambicije so visoke in dali bomo vse od sebe.

Cedevita Olimpija
Cedevita Olimpija

Vsaka nova ekipa rabi čas. Nam lahko poveš kakšno je stanje v ekipi? Se fantje razumete med sabo?

Gre na boljše, spoznavamo se iz dneva v dan. Na terenu in izven njega. Spoznavanje je eden od procesov, ki ga ne moreš pospešiti. Fantje smo bili nabrani iz vseh vetrov in še vedno spoznavamo kvalitete drug drugega, prav tako pa tudi slabosti. Kar lahko povem o ekipi je, da so vsi odlični fantje in sem vesel, da lahko igram z njimi.

Trener Slaven Rimac še ni prepričal vseh navijačev. Kaj nam lahko poveš o njemu in vajinem sodelovanju?

Je dober človek in zelo iskren. Dobro sodelujem z njim. Poleg Sani Bečirovića je bil glavni pobudnik da se vrnem v ekipo. Je odličen trener, ki je že osvojil ligo ABA in ima veliko izkušenj s katerimi nam pomaga biti boljši. Je pravi za mesto našega trenerja in imamo moje polno zaupanje.

Letos smo gledali prvenstvo brez Slovenije. Nepravično, če se me vpraša. Kako pa izgleda prihodnost reprezentance?

Res je bilo težko gledati prvenstvo brez da igraš na njem in predstavljaš svojo državo. Enako mislim, da smo si z naslovom zaslužili nastop na njem, ampak sistem je pač tak kot je. Za nadaljnje pa nas v februarju čakajo kvalifikacije, kjer bomo verjetno vsi razen Luke. Tam bomo dali vse od sebe in prav tako v kvalifikacijah za Olimpijske igre. Tam pa bomo v polni zasedbi in upam, da nas boste gledali na prvih OI.

Jaka v dresu reprezentance
Jaka v dresu reprezentance

Tvoj nasvet mlademu košarkašu, ki čaka na svojo priložnost.

Drži se svojih ambicij. Pridejo slabi in dobri časi, ampak če se držiš svojih ciljev ti bo življenje pokazalo pravo pot.

Imaš za konec še sporočilo za navijače Olimpije?

Vabim vse navijače na vsako tekmo pa naj bo nasprotnik kdorkoli. Obljubljam borbo in pripadnost klubu. S pomočjo navijačev pa bo pot do zmage še lažja in slavje še slajše.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKalkulator za izračunavanje popustov
Naslednji članekČetrto srečanje z mladimi prevzemniki kmetij

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.