Četrto srečanje z mladimi prevzemniki kmetij

Kmet s čredo ovac
Mladi kmetje so ključni za napredek kmetijstva.

V torek, 19. 11. 2019, je potekalo že četrto srečanje mladih prevzemnikov kmetij. Kmetijstvo je sektor, v katerem mladih primanjkuje, saj je večina kmetov starejših generacij. Na srečanju je bila prisotna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Ministrica se zaveda pomembnosti mladih, saj smo ravno mladi tisti, na katerih stoji svet. Na srečanju so potekale delavnice, na katerih so predstavniki kmetij in člani nevladnih organizacij debatirali o spremembah v kmetijstvu.

Krmljenje živali
Skrb za živali se na kmetiji nikoli ne konča.

Kmetijstvo se sicer razvija, vendar počasi in tehnološke spremembe so ključnega pomena. Kmetje sami ne morejo veliko doseči, zato je ključno sodelovanje med pridelovalci hrane in državo. Mladi kmeti so tudi upravičeni do subvencij, ki jim lahko olajšajo začetek dela.

Na srečanju so se posvetili tudi duševnemu zdravju kmetov. Ti so namreč odvisni od vremenskih razmer, zaradi česar so pogosto pod stresom. Na avstrijskem Koroškem so vzpostavili profesionalno pomoč kmetom, kar deluje kot navdih za ostale regije.

Trajnostno kmetijstvo.
Rešitev je v trajnostnem kmetijstvu.

Na delavnicah je bilo govora o aktualnih temah, kot so na primer dostop do finančnih virov, podnebne spremembe in ustvarjanje novih delovnih mest. Ministrica je na koncu srečanja izjavila, da verjame v mlade kmete in poudarila pomen sodelovanja.

Urednica revije Študent

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.