Komentar: Troha zahteva aretacijo Janše in Goloba

Janez Janša je delo predsednika vlade prepustil Robertu Golobu
Janez Janša je delo predsednika vlade prepustil Robertu Golobu Foto: on Vlada RS

Se še spomnite Ladislava Trohe in njegovih Osveščenih prebivalcev Slovenije (OPS)? Tistih, ki so vdrli v studio informacijskega programa RTV, da bi povedali »resnico«. Polno zaposleni teoretiki zarot imajo zaradi letošnjih vremenskih razmer spet polne roke dela. Poleg prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše se je na njihovih proskribcijskih listah znašel tudi trenutni premier Robert Golob. Ups.

Kaj se dogaja?

Člani Osveščenih prebivalcev Slovenije so konec lanskega leta na Specializirano državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper 70 oseb, med katerimi so Janša, Pahor, Tonin, Fafangel, Kacin, Bešič Loredan, Mesec, Beović in še številni drugi. Na njihovi spletni strani so navedli imena in priimke le 20 »osumljencev«, ostalih 50 zaenkrat ostaja neznanih. Glede na priimke, ni potrebno posebej poudarjati, da je primer povezan s časom pandemije Covida 19, po mnenju OPS neobstoječega virusa.

Teh 70 oseb (ki so po mnenju OPS delovali kot organizirana kriminalna združba) obtožujejo kaznivega dejanja hudodelstva zoper človečnost in genocida. Če za trenutek postavimo bizarnost te zgodbe na stran, gre za obtožbo o najhujših zločinih. Čeprav je v času pandemije prihajalo do nepravilnosti, večjih in manjših, je opletanje z genocidom zgražanja vredno ravnanje, ki zasluži poleg kritike tudi določene pravne posledice. Objave OPS na Facebooku so nas večkrat do solz nasmejale in zabavale, tokrat pa je vrag požrl šalo. V zapisniku kazenske ovadbe je navedeno, da je ovaditelj poučen o posledicah krive ovadbe. Ko bo do posledic te krive ovadbe prišlo (in tudi mora), pa bomo spet spremljali proteste in izgrede posameznikov, ki jih težko opišemo kot popolnoma razumne.

Golobovi »zločini«

Znotraj prej omenjene ovadbe nisem zasledil trenutnega predsednika vlade, vendar OPS zahteva tudi aretacijo njega. Izgleda, da se vodi »ločen postopek« samo proti Janši in Golobu. Ta skupna ovadba je sicer zapisana samo na njihovi spletni strani. Goloba obtožujejo opustitve dolžnega ravnanja (ker ni ukrepal proti Janši, saj da ima kot predsednik vlade podrejene organe in službe, ki bi jih moral aktivirati za pregon osumljenih najhujših kaznivih dejanj), hkrati pa je po mnenju OPS trenutni premier odgovoren za geoteroristične napade na Republiko Slovenijo.

Hja, trenutne razmere so po mnenju teoretikov zarot posledica geoterorističnih napadov. Verjamem, da ste razne objave, ki opisujejo te »napade«, videli po družbenih omrežjih, zato jih ne bom posebej izpostavljal. Če jih ne morejo prepričati strokovnjaki in vsi ostali, ki jim želijo na preprost način pojasnjevati vremenske pojave v komentarjih, jih tudi jaz ne bom. Dejstvo je, da postajajo take skupine dopoldanskih, popoldanskih ali celo polno zaposlenih teoretikov zarot vse glasnejše in hkrati vedno bolj nevarne. O nevarnosti priča tudi naslednja napoved:

Formacija ljudske policije in vseslovenska vstaja

»Če POLICIJA ne bo slišala poziv zbranega ljudstva v Ljubljani 1. septembra, se bomo naslonili na 3. člen Ustave RS in bomo začeli s formiranjem LJUDSKE POLICIJE, obstoječe policiste v ugrabljeni policiji pa bomo pozvali, da prestopijo v novo – LJUDSKO POLICIJO.« (nelektorirano besedilo)

Ob takih zapisih začne človek goreče podpirati idejo o slovenskem vesoljskem programu in iskanju začasnega prebivališča na Marsu. Ko začnejo ljudje, ki jim težave dela rodilnik, interpretirati Ustavo Republike Slovenije, se moramo prekleto zamisliti in celo malo ustrašiti.

Seveda ni glavna težava v rodilniku, ampak v dejstvu, da je samosvoja in neutemeljena razlaga členov najvišjega pravnega akta te ljudi pripeljala do ideje »parapolicijske« enote. Ljudska policija je seveda ideja na nivoju Štajerske varde, zato se v podrobno analizo, kaj je Gewaltmonopol des Staates (državni monopol nad nasiljem) in »Ne moreš na lastno pest ustanavljati policije, Troha!«, ne bom spuščal.

Če policija do 1. septembra ne aretira predsednika vlade dr. Goloba in Janeza Janše, bo sledila tudi t. i. vseslovenska vstaja (beri: protest), s katero želijo člani OPS »prisiliti« policijo, da »opravi svoje delo«. Ne bi rad pokvaril presenečenja, ampak je verjetnost aretacije Goloba, Janše in ostalih 69 posameznikov zelo malo verjetna. Vanjo ne verjamejo niti člani gibanja OPS, o tem ni dvoma. Veliko bolj koristi njihovim narativom, da tožilstvo ovadbo zavrže, saj bodo lahko to uporabili kot utemeljitev svetovne zarote, ki vključuje vse organe državne oblasti.

Epilog

Če smo se teorijam zarot doslej občasno nasmejali, pa razne skupine v zadnjih letih postajajo nadležne in vse bolj moteče sopotnice pojavov v družbi. Pandemija, vojna, naravne nesreče, finančna kriza in ostali v človeški zgodovini stalno prisotni dogodki se na družbenih omrežjih spreminjajo v zgodbice, ki se jih ne bi sramoval noben pisec distopičnih romanov.

Prav te zgodbice, ki ponujajo preprost pogled na pogosto zelo zapletene situacije, odvračajo pozornost od pravih problemov in pravih rešitev, predvsem pa razčlovečijo prave žrtve. Čeprav sem želel ta komentar napisati nekoliko satirično in komično, se ne morem izogniti resnih pridihov v zgodbi. Želel bi si, da jo vzamete resno, objave Facebook strokovnjakov, ki so žalibog pisane resno, pa jemljite satirično in komično.

Komentar je mnenje avtorja in ne nujno odraža stališča celotnega uredništva.

Junior novinar

Prejšnji članekDenarna pomoč za študente, prizadete v poplavah! Razpis Fundacije Študentski tolar
Naslednji članekTukaj seznam ponudnikov storitev za brezplačno pomoč po poplavah

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.