3 triki, kako ravnati z denarjem in obvladovati finančna tveganja

Ravnanje z denarjem je veščina, ki se jo moramo sami priučiti. Sploh mladi se velikokrat kar naenkrat znajdejo pred izzivi »sveta odraslih« brez te temeljne veščine, zato prihaja do tveganj pri ravnanju z denarjem in prav je, da se naučimo ta tveganja tudi obvladovati. Ena izmed pomembnih spretnosti in osnova za premišljene odločitve pri obvladovanju tveganj je tudi finančna pismenost, ki omogoča finančno svobodo in stabilnost, zato spodaj predstavljamo 3 trike, ki vam bodo pomagali postati gospodar svojih financ:

  1. Za plačevanje izberite gotovino – ko plačujete s kreditnimi karticami, pogosto nimate občutka, koliko denarja zapravite, saj fizično ne date nič od sebe. Ko imate denar v gotovini, pridobite tudi čas za premislek, kaj z njim storiti in posledično ste pri nakupovanju bolj prisotni.
  2. Beleženje stroškov – na tedenski ali pa mesečni ravni naredite pregled svojih stroškov. Na list papirja ali v beležko zapišite, kakšni so vaši prihodki in odhodki. S tem boste ozavestili, kam gre vaš denar. Z analiziranjem odhodkov boste lažje načrtovali svoje prihodnje nakupe.
  3. Planiranje odhodkov – po tem, ko ste analizirali svoje stroške, lahko naredite plan, koliko in čemu boste namenili denar. S tem pridobite še dodaten nadzor nad vašimi financami.

Finančnemu opismenjevanju mladih je namenjen projekt LIT, ki na zabaven način izobražuje o tveganjih in spoznavanju finančnega sektorja. Finančna pismenost lahko med drugim učinkuje v smeri denarnih prihrankov, ustvarjanja finančnih prilivov ter zmanjševanju obsega dela za enak zaslužek.

Rezultati mednarodne raziskave OECD (2020) o finančni pismenosti kažejo, da zlasti mladi niso dovolj finančno pismeni in finančno odporni, da bi učinkovito vsakodnevno obvladovali finančna tveganja. Imajo bistveno nižjo oceno finančne pismenosti in finančnega odnosa kot starejši, prav tako imajo nižje finančno znanje in manj preudarno finančno vedenje. To je še posebej zaskrbljujoče v času krize zaradi pandemije COVID-19, ki bo verjetno povzročila znaten gospodarski in finančni pritisk na posameznike in preizkusila njihovo sposobnost ohranjanja finančnega blagostanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.