5 zabavnih dejstev o bučah

Prva »bučna svetilka« sploh ni bila izrezljana iz buče

Tako imenovane »bučne svetilke« naj bi v okviru vsakoletnega prvonovemberskega praznovanja keltskega novega leta prvi izdelali Irci in Škoti. Po starodavnem keltskem izročilu v noči na prvi november mrtvi vstajajo iz svojih grobov ter obiskujejo nekdanje domove. Sorodniki umrlih so tako nekoč pred vrata hiš umrlim nastavljali hrano, da pa bi grešne umrle duše pregnali, dobrim pa pokazali pot do praga, so nekateri izdolbli repo, peso ali krompir ter vanje vstavili gorečo svečo. Šele v 16. stoletju so repo, peso in krompir zamenjale buče.

Najtežja buča na svetu tehta več kot tono

Najtežjo bučo na svetu so leta 2016  pridelali Belgijci in sicer je tam zrasla oranžna velikanka tehtala kar 1.190 kilogramov! A Slovenci za svetovnimi rekorderji ne zaostajamo mnogo. Letošnja zmagovalka na tekmovanju v tehtanju za najtežjo bučo v Mozirskem gaju se namreč ponaša z zavidljivimi 713 kilogrami.

Srednjeveški hit: bučno pivo!

Zadnja leta se v poplavi vse bolj popularnih kraft piv vse pogosteje omenja tudi bučno pivo, ki ga uvrščamo med zelenjavna oz. zeliščna piva. A bučno pivo nikakor ni novo odkritje, ampak so ga poznali in naravnost oboževali že srednjeveški  romarji. Poglavitni razlog, da so v času kolonialnih osvajanj buče postale osnovna sestavina piva, je bil v tem, da so bile buče, za razliko od sladu, takrat vsepovsod na voljo in zato priročen nadomestek fermentirnega sladkorja.

V litru bučnega olja se skriva kar 35 buč

Ja, prav ste prebrali, kar 35 buč mora v predelavo, da lahko na polico postavimo liter bučnega olja. Je pa zato to olje izjemno bogato z vitamini A, E in K, selenom, fitosteroli ter nasičeno omega-6 linolno kislino. Zato ne čudi, da uživanje bučnega olja znižuje raven holesterola v krvi ter preprečuje nastanek srčno-žilnih obolenj.

Bučna pita je bila nekoč celo prepovedana

Bučna pita, jed, ki je danes ponekod  nepogrešljiv sestavni del praznovanja noči čarovnic, ni bila vedno tako popularna. Po tem, ko se je v prvi polovici 17. stoletja bučna pita uveljavila kot obvezni del praznovanja Zahvalnega dne, se je leta 1644 angleški general in državnik Oliver Cromwell odločil, da je bučna pita poganska oblika užitka in jo je zato treba prepovedati. Tako sta se peka in uživanje bučnih pit za dobrih 15 let umaknila v »ilegalo«, vse do leta 1660, ko je bila prepoved odpravljena. No, če se boste letos za Halloween bučno pito vendarle odločili pripraviti, zraven priporočamo kozarec na največjem uradno priznanem vinskem tekmovanju na svetu awc vienna s srebrom nagrajenega Sivega pinota 2019 iz Vinske kleti Zlati grič. Vino lahko kupite v trgovini vinogradniškega posestva Zlati grič v Škalcah ter v njihovi spletni trgovini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.