Kako poteka omejeno bivanje v študentskih domovih med epidemijo?

V skladu z novimi vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 so tudi študentski domovi po slovenskih univerzitetnih mestih izdali izredna navodila za varno bivanje. Če si stanovalec, poskrbi za svoje zdravje in se dosledno drži izdanih navodil, da se izogneš visoki globi (ali v skrajnih primerih celo izselitvi) ter seveda – da se zavaruješ pred morebitno okužbo.

Spodnja navodila veljajo tako za bivanje v Študentskih domovih Ljubljana kot v Študentskih domovih Univerze v Mariboru. Podobna navodila so izdali tudi Študentski domovi Univerze na Primorskem. Podrobno si jih lahko ogledaš na njihovih spletnih straneh:

1. Izjava

Pogoj za bivanje v domu je podpisana oz. oddana »Izjava za zajezitev širjenja COVID-19«. Izjavo lahko oddaš elektronsko preko ustrezne aplikacije (v Ljubljani aplikacija MojŠtudent) oziroma s pomočjo študentske identitete (Maribor). Na Primorskem ob prihodu v dom oddaš podpisano izjavo.

2. Razkuževanje in maske

V dom seveda lahko vstopajo le zdrave osebe. Pred vstopom v dom in nadstropje je obvezno razkuževanje rok, nošenje maske pa je prav tako obvezno v vseh skupnih zaprtih prostorih (do vstopa v sobo). Masko si stanovalci priskrbite sami. Seveda je potrebno tudi dosledno upoštevati pravila higiene kašlja in ostalih priporočil NIJZ (zagotavljanje ustrezne distance, redno umivanje rok z milom in vodo …).

3. Namestitve v sobah, obiskovalci in prenočevalci

V času veljavnosti izrednih navodil so strogo prepovedani zunanji obiski in domske zabave, prav tako pa tudi nočitve pri stanovalcih. Tudi prehajanja nadstropij niso priporočljiva. Vse našteto predstavlja hujše kršitve domskega reda in v skrajnem primeru se lahko kršitelje iz doma tudi izseli. Bivalne prostore je treba večkrat dnevno prezračiti.

 

4. Uporaba skupnih prostorov

V skupnih prostorih (na stopnišču in na hodnikih, v kuhinjah in toaletnih prostorih, v učilnicah ipd.) je obvezna uporaba maske in zagotavljanje medosebne distance minimalno 1,5 m. Uporaba sob za druženje je prepovedana. V skupnih kuhinjah stanovalci ne smejo puščati posode, temveč jo morajo redno pomivati in odnašati v sobo. V dvigalu je lahko samo ena oseba naenkrat.

5. Uporaba zunanjih površin in športnih igrišč

Na zunanjih površinah je obvezna uporaba maske in zagotavljanje medosebne distance, prav tako pa je na teh površinah prepovedano zbiranje. Trenutno je prepovedana tudi uporaba zunanjih športnih igrišč in vadbišč.

6. Ukrepi v primeru okužbe ali stika z okužbo

Navodila ravnanja v primeru znakov bolezni, potrditve okužbe in stika z okužbo se od enega do drugega univerzitetnega mesta razlikujejo. Medtem ko ŠD UP dovoljujejo preživljanje karantene in samoizolacije v prostorih študentskega doma, to v ŠDL in ŠD UM ni dovoljeno: stanovalec mora izolacijo oziroma karanteno izvesti na stalnem naslovu. Stanovalec je v primeru okužbe tudi dolžan takoj po izdaji pozitivnega izvida obvestiti upravo doma.

7. Nadzor nad izvajanjem navodil

Če se navodila dosledno upoštevajo, bodo redno nadzorovali zaposleni v zavodih in druge pooblaščene osebe vključno z varnostno službo.

Prejšnji članek5 zabavnih dejstev o bučah
Naslednji članekPrebudite se z nami v že 11. PR teater

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.