Je 14 milijonov ton plastike na oceanskem dnu premalo, da ukrepamo?

Nova študija avstralske državne znanstvene agencije CSIRO ocenjuje, da na oceanskih tleh sedi vsaj štirinajst milijonov ton mikroplastike. To naj bi bilo petintridesetkrat več, kot je plava na vodni površini.

Gre za prvo globalno oceno mikroplastike. To so delčki, ki so jih elementi zreducirali v koščke, manjše od pet milimetrov. Z robotsko podmornico so znanstveniki s šestih točk Velikega avstralskega zaliva zbrali sedimente.

Plastika se

Analiza enainpetdesetih vzorcev je pokazala povprečje 1,26 mikroplastičnega delca na gram sedimenta. Kar je petindvajsetkrat več mikroplastike kot v drugih globokomorskih študijah.

Plastično onesnaževanje pa se bo v bodočih letih, glede na trenutne podatke, le še povišalo. Znanstveniki pravijo, da gre za enega od najtežjih okolijskih izzivov naše generacije. Še ena nedavna študija ocenjuje, da četudi bi takoj začeli trud globalnega zmanjševanja plastične konzumacije, bo do leta 2040 še vedno sedemsto deset milijonov ton plastike onesnaževalo naše okolje.

Okoli sto petdeset milijonov ton plastike trenutno plava v naših oceanih, temu vsako leto dodamo še okoli osem milijonov dodatnih ton. Veliko te plastike pa ni na dnu oceanov ali na površju, pač pa konča na obali.

8 milijonov ton plastike v oceane na leto!

Kdaj bomo rekli, da je dovolj? Katera statistika je tista, ki bo vodila v resnično spremembo in zakaj to ni ta?

VIRcnn.com
Prejšnji članekArnesov sistem ponovno klecnil in otežil pouk na daljavo
Naslednji članek5 zabavnih dejstev o bučah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.