Arnesov sistem ponovno klecnil in otežil pouk na daljavo

Danes je Arnesov sistem ponovno klecnil. Njegove spletne učilnice, ki jih uporablja več sto osnovnih in srednjih šol po Sloveniji, so bile namreč nedosegljive.

Že včeraj smo pisali o težavah, ki jih je zaradi Arnesa doživel slovenski izobraževalni sistem. Zaradi navala prijav v vse Arnesove storitve so včeraj, prvi dan ponovnega šolanja na daljavo, Arnesove spletne učilnice delale zelo počasi, nekaterim celo preprečevale prijavo.

Preobremenjen je bil tudi sistem enotne prijave (AAI), prijave prek Arnes računa. Posledično se je skoraj sesul tudi komunikacijski sistem Zoom, ki zahteva AAI prijavo.

Od spomladi, ko se je celotna Slovenija hkrati prvič preizkusila z izobraževanjem na daljavo, so imeli pri Arnesu ogromno časa za pripravo svojega sistema. Država je v sistem vložila milijon. Kako je torej mogoče, da imajo toliko težav?

Nove težave v sistemu

Z Arnesa so danes že zgodaj zjutraj prek Twitterja sporočili, da so njihove učilnice nedosegljive in da odpravljajo težave. V nasprotju z včeraj so vsaj prijave delovale nemoteno.

Včeraj je bila težava preobremenjenost, vendar so Arnesovi tehniki uspeli rešiti težavo in nadgradit sistem.

Danes pa se je na spletnih učilnicah pojavila nepričakovana težava, ki ni povezana z veliko obremenitvijo. Tudi to naj bi tekom dneva popravili.

Težave kljub času in milijonskemu vložkuevrski bankovci

Čeprav so se pri Arnesu po besedah direktorja Marka Bonača pripravljali na veliko obremenitev, so se težave vseeno pojavile. Za krepitev sistemov so od ministrstva za izobraževanje prejeli tudi približno milijon evrov.

Direktor je pojasnil, da so žal del opreme prejeli šele v zadnjih dneh, nekaj pa je še bodo. Zato so delali cel vikend, vendar, kot se je izkazalo, ne najbolj uspešno.

Štiri državni milijoni za izobraževanje na daljavo

Sredstva, o katerih pišemo, so sicer del širše pomoči države izobraževanju na daljavo.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je junija izdala odločitev o finančni podpori programu Covid-19 – dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa. Ta program pa izvaja prav Arnes.študent za računalnikom, ki piše na list

S to podporo je ministrstvo za izobraževanje odobrilo štiri milijone evrov v krepitev infrastrukture za izobraževanje na daljavo in nakup 4220 prenosnih računalnikov za tiste poučevane, ki jih nimajo. Denar naj bi prišel iz evropskih sredstev.

En izmed ciljev naložbe je tako pomagati učencem in dijakom, ki nimajo na voljo ustrezne opreme za izobraževanje na daljavo, in jim omogočiti enakopraven dostop do izobraževanja.

Po drugi strani pa povečanje zmogljivosti storitev, kot je npr. Arnes učilnica, preko katerih poteka večina pouka na daljavo.

Prejšnji članek9 zanimivih dejstev o alkoholu
Naslednji članekJe 14 milijonov ton plastike na oceanskem dnu premalo, da ukrepamo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.