9 zanimivih dejstev o alkoholu

Alkohol uživajo kulture po vsem svetu, je stalno prisoten pri praznovanjih in na zabavah, zato ti predstavljamo nekaj zanimivih in zabavnih dejstev, ki jih zagotovo ne poznaš.

Nazdravljanje

1. Pravilo 90-ih sekund

Naše telo porabi približno 3 do 4 ure da razgradi hrano in absorbira njena hranila, medtem ko z alkoholom ni tako. V 90-ih sekundah po prvem požirku telo vpije alkohol neposredno v krvni obtok. Kmalu po tem prečka celo krvno-možgansko pregrado, ki je zasnovana tako, da škodljivim snovem preprečuje dostop do možganov. Zaradi tega ni čudno, da si zaradi alkohola lahko omotičen in da te naslednji dan boli glava in posledično tudi celo telo.

2. Bolj boš prekrokan po alkoholu temnejše barve

Če je etanol tisti, ki povzroča opitost, so kongenerji tiste substance, ki povzročajo mačka. Kongenerji so organske molekule, ki nastanejo kot stranski produkt procesa alkoholne fermentacije in staranja, pri ljudeh pa sprožijo migreno in alergijske reakcije.

Največ kongenerjev je prisotnih v rdečih vinih in temnih alkoholnih pijačah, kot je na primer viski.

3. Originalni recept za pivo

Pivo je poleg vode in čaja tretja najbolj popularna pijača na svetu. Prvo pivo naj bi bilo zvarjeno iz medu, sladkorja, lovorjevih listov, začimb, makovih semen, masla, gob in krušnih drobtin. Bi poskusil?

nazdravljanje

4. Alkohol je star toliko, kot človeška civilizacija

Zgodovinarji so odkrili, da praksa priprave in pitja alkohola sega skoraj 10 tisoč let nazaj. Ostanke alkohola so raziskovalci odkrili na lončnih posodah v dolini Rumene reke na Kitajskem. Šlo naj bi za fermentirano pijačo, ki je bila mešanica riža, medu in grozdja.

5. Žganje zamrzne pri -29,95 °C

Si že kdaj poskusil doma zamrzniti steklenico žgane pijače, vendar je vedno postala zelo hladna, zamrznila pa ni nikoli? Razlog je v tem, da so domači zamrzovalniki premalo hladni. Žgane pijače morajo doseči vsaj -29,95 °C, da se iz tekočega stanja spremenijo v trdno snov.

6. 49 milijonov mehurčkov

Raziskovalci so izračunali prostornino povprečnega mehurčka v šampanjcu in predvideli, da je v 750 mililitrski steklenici šampanjca 49 milijonov mehurčkov.

Dj Khaled

7. Najmočnejše pivo na svetu vsebuje 67.5 % alkohola ?

Če na Škotskem naročiš pivo Snake Venom, boš pil najmočnejše pivo na svetu. Prva različica piva je vsebovala 65 % alkohola, vendar so se domačini pritoževali, da ni dovolj močno. Brewmaister je tako izdal novo, močnejšo različico, ki je primerljiva s 16 požirki žganja. Pivo je tako močno, da je na steklenici nalepljeno zdravstveno opozorilo.

8. Učitelji v Rusiji plačani z vodko

Med gospodarsko krizo v Sibiriji konec devetdesetih let vlada ni imela denarja za izplačilo plač učiteljem, zato jim je vlada ponudila po 15 steklenic vodke.

Vodka

9. Slovenci smo uvrščeni v sam vrh porabe čistega alkohola na osebo

Po podatkih svetovne znanstvene organizacije (WHO) smo Slovenci poleg Irske, Francije, Nemčije, Litve, Latve, Češke, Romunije, Moldavije in Bolgarije v prvi jakosti držav, ki na osebo spijejo več kot 12 litrov in pol čistega alkohola letno.

VIRhangovercure.org
Prejšnji članekŠtudent kuha: Kako skuhati krompir kot profesionalni chef?
Naslednji članekArnesov sistem ponovno klecnil in otežil pouk na daljavo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.