Študent kuha: Kako skuhati krompir kot profesionalni chef?

Kako kuhati krompir?
Kako kuhati krompir? Foto: congerdesign iz Pixabay

Če si letos prvič na svojem in se soočaš z izzivi kuhanja, ti bo prav prišel kakšen nasvet o kuharskih osnovah. Kako skuhati krompir? Kako se skuha krompir? Kuhanje krompirja? Koliko časa kuhati krompir? Na vsa ta vprašanja imamo najboljši odgovor. Najdeš pa tudi rešitve za praženje krompirja, pire krompir, krompir v kosih in krompirjevo solato.

Kako skuhati krompir na enostaven način?

Krompir je živilo, ki ga zlahka prineseš od doma in za shranjevanje ne potrebuje hladilnika. Kot živilo je zelo poceni, zahteva pa nekaj pozornosti in časa za pripravo.

Najprej si omisli lupilec krompirja, saj boš z matranjem z navadnim nožem naredil veliko več odpadkov in tudi zlahka se porežeš. Torej obvezna oprema: lupilec in manjši nož za razrez na manjše kose. Za kuhanje pa malo večji lonec, da bo krompir povsem prekrila voda in sol.

Kuhanje krompirja
Kuhanje krompirja Foto: 1195798 iz Pixabay

 

Kuhanje krompirja v nekaj korakih

Za praženi (tenstani) krompir, krompirjevo solato in podobne jedi boš krompir kuhal cel in v olupku. Krompir v tem primeru dobro operi, zloži v posodo in prelij s hladno vodo. krompir v loncu

Vse skupaj malo posoli in krompir kuhaj tako dolgo, da bo vilica lepo zdrsnila skozi, ko krompir prebodeš. Kuhanje krompirja traja od pol do ene ure, odvisno od vrste krompirja. Kuhanemu krompirju odliješ vodo in ga olupiš ter uporabiš po želji.

Če si si zaželel pire krompir, krompir v kosih ali podobno jed, boš krompir najprej moral olupiti in narezati na kose. Prav tako ga prelij s hladno vodo, posoli in pristavi na štedilnik. Kuhaš po enakem postopku, vendar bo kuhan veliko hitreje. Pazi, da se ne razkuha. Kuhan krompir odcedi v cedilu in takoj uporabi.

Kaj dodati krompirju za boljši okus?

Za pražen krompir boš potreboval prepraženo čebulo, nekaj maščobe in klasične začimbe: sol in poper. Obogatiš ga lahko s peteršiljem.

Za krompirjevo solato potrebuješ surovo čebulo, klasične začimbe ter kis in olje. Popestriš jo lahko tudi s peteršiljem ali drobnjakom.

Pire krompir bo najboljši, če ga boš pretlačil s koščkom masla in zalil z malo mleka. Za pregrešno dober pire pa uporabi tudi kislo smetano in muškatni orešček.

Krompir v kosih se odlično ujema s segedinom, golažom ali drugimi mesnimi jedmi z močnim okusom, zato sam posebej ne potrebuje začimb. Za bolj polno aromo ga lahko zabeliš z mastjo ali potreseš s peteršiljem.

Kako skuhati krompir?
Kako skuhati krompir? Foto: JamesHills iz Pixabay
Prejšnji članekHuawei izdal poročilo o napredku na področju trajnosti
Naslednji članek9 zanimivih dejstev o alkoholu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.