Ali je res, da pred ki, ko, ker, da, če vedno vejica skače?

List papirja in skodelica kave na mizi

V osnovni šoli so nas učiteljice slovenščine naučile, da pred ki, ko, ker, da, če vejica skače. Ta izrek smo morali ponavljati tako pogosto kot poštevanko! Ko pa prideš na fakulteto in profesorji zahtevajo malce več slovničnega znanja, kar naenkrat ugotoviš, da ta izrek sploh ne drži. Tako je, v določenih primerih vejica ne skače pred temi vezniki in občasno jo najdeš tudi pred in. Ja, celo pred in!

Joj, ta muhasta vejica!

V katerih primerih vejica ni potrebna pred temi vezniki? Ko imamo opravka s sestavljenimi vezniki. Teh imamo v slovenskem jeziku kar nekaj, na primer »medtem ko«, »tako da«, »zato da«, »namesto da«, »in ker«, »in da«, »in če«, »šele ko« in še bi lahko naštevali. V teh primerih imamo torej dva veznika, zato med njima ni vejice.

Zakaj med njima ni vejice? Ker sta dva veznika, dejansko sestavljata besedno zvezo. To je v praksi videti takole:

Medtem ko ✓ medtem, ko ×

Zato da ✓ zato, da ×

Tako da ✓ tako, da ×

Namesto da ✓ namesto, da ×

Težavni sestavljeni vezniki

Eden izmed še posebej zahtevnih sestavljenih veznikov, ki veliko ljudem povzroča težave, je »kljub temu da«. Tukaj imamo torej tri veznike in med njimi ni niti ene vejice. V stavku bi ga uporabili tako:

Kljub temu da ga je bilo strah, je šel na izpit.

Vejice običajno ne pišemo pri večdelnih veznikih »ali-ali«, »niti-niti«, »ne-ne«. Moraš pa jo pisati, kadar imaš v povedi kombinacijo »ne samo/ampak tudi«. Uporabiti moraš OBA DELA VEZNIKA. Zapisano mora biti torej tako:

Ne maram ne hrušk ne jabolk.

Ne samo, da je prijazen, ampak tudi pameten.

Vejica pred in?

Kdaj pa moramo vejico dati pred in? Kadar gre za naštevanje, je ne potrebujemo, je pa obvezna, kadar gre za vrinjeni stavek, pred veznikoma »in sicer« ter »in to« in kadar sledi podredni veznik (»če« ali »ko«). Si zmeden? Ne skrbi, spodnji primeri ti bodo pomagali pri pravilnem razločevanju.

Šla je v trgovino, in sicer po kruh.

Opazil je, da ga zasledujem, in se skril.

Ob treh se vrnem, in ko pridem, greva lahko na bazen.

Zdaj pa je čas, da naše nasvete uporabiš v praksi. Če ne boš prepričan o svoji slovnici, uporabi spletno lektorico Amebis Besana, ki bo preverila, kako točno si se držal naših nasvetov. Za še enostavnejše delo pa si na svoj računalnik namesti program Amebis Besana, ki bo tvoje besedilo popravljala kar sproti. Zakaj bi se sramotil in mučil s slovnico, če lahko zaupaš avtomatski lektorici?

Katja Stojić
+ objave

Urednica revije Študent

Katja Stojić
info@amebis.si|01 8311 035|Spletna stran| + objave

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.