Ali je robotski sesalnik Roomba vreden svojega denarja?

Roomba J7

Za 21. stoletje so nam obljubili poplavo tehnologij, ki bodo namesto nas opravljale vse tisto, kar nam je zoprno in nam odžira prosti čas. Na leteči avtomobil sicer še čakamo, a pametni telefoni, televizorji in verjetno še najbolj pametni robotski sesalniki so dokaz skokovitega tehnološkega napredka, ki smo mu priča zadnja desetletja.

Ko se pogovarjamo o umetni inteligenci in robotih, ne pomislimo, da se nam oboje že dve desetletji mota pod nogami. Leta 2002 je namreč ameriško podjetje iRobot predstavilo svoj prvi robotski sesalec iz družine domačim uporabnikom namenjenih naprav Roomba. Seveda so bili prvi primerki drugačni od današnjih, a vendarle je bil princip delovanja podoben. Morali so posesati površino stanovanja, se medtem izogibati oviram in biti učinkoviti. Dvajset let kasneje so Roombe običajen gospodinjski aparat, ki ga marsikdo uvršča visoka na seznam tistih, brez katerih preprosto ne gre. Ob bok štedilnikom, pečicam ter pralnim in pomivalnim strojem. Toda kljub temu glavno vprašanje ni izginilo. Kako učinkovito Roombe sesajo? Kako to, da si ga še vedno zastavljamo, ko vendarle odgovor dobimo kmalu po nakupu prve?

Predno poskušamo odgovoriti na preprosto vprašanje, ponovimo očitna dejstva, zakaj so se nam robotski sesalniki Roomba prikupili. Ker so preprosti za uporabo, lepi, priročni in se občasno gibljejo tako prijetno zmedeno, še posebej ko se vračajo na polnilno postajo, da vzkliki »kam greš, zakaj rineš tja, ali si se izgubil«, niso izključeni. Šalo na stran. Bistvo je, da delajo namesto nas. Pritisnemo na gumb, zaženemo ga v aplikaciji ali se zažene sam glede naprej nastavljene urnike, nakar nanj pozabimo. Robot se bo odpravil po svojih poteh, pobral s tal smeti in prah ter se na koncu vrnil v svoj kot. Beri polnilno postajo. Če ima ta še funkcijo praznjenja koška, toliko bolje. Tozadevno zlahka ta trenutek izpostavimo najbolj pametno med vsemi, Roombo j7158. Poleg vsega ostalega, namreč s kamero spredaj prepozna predmete in se jim izogne. Zapletanje kablov ali česa podobnega v krtače postane stvar preteklosti. Pa še za varnost zna poskrbeti. Saj veste. Kamera in povezava v splet, nikdar nista bili dobra kombinacija. Da je popolnoma varen, potrjuje certifikat TÜV, ki jamči, da robot uporablja najboljše možne načine zaščite podatkov. Skozi »vid« tega robota torej nihče ne bo mogel vohuniti za vami.

Zdaj pa k sesanju. Želeli bi vas postaviti na realna tla. Popolnosti ni! Ste kdaj posesali stanovanje z običajnim sesalnikom, mu zamenjali vrečko in ponovili »vajo«. Nekaj smeti boste našli tudi v drugo in verjetno tretje. Tako pač je in če velja za »človeško« roko, zakaj ne bi za robota. Nobeden ne bo s tal pobral 100-odstokov vsega, kar tam leži. Ker preprosto ne more. Morda zaradi ovir ni prišel do smeti ali so se iz tega ali onega razloga izvile iz prijema krtač. Zato ne spreglejte nasveta, da je pametno sesati vsak dan in (ali) nastaviti robota tako, da gre preko površine dvakrat. Potem bodo tla veliko bolj čista. Kar nikakor ne pomeni, da niso že v prvo. Za robotske sesalnike Roomba je namreč značilna visoka učinkovitost sesanja, ki neredko preseže 90 odstotkov. To nenazadnje dokazujejo novinarski testi in pričevanja zadovoljnih uporabnikov.

Nikar se torej ne sprašujete, kako dobro sesa robotski sesalnik Roomba. Namesto tega raje pomislite na naslednje. Robot se nikdar ne utrudi in se mu vedno ljubi sesati, česar ne moremo reči za ljudi. Če mu boste nastavili urnik oziroma ga ročno zagnali vsak dan, ste lahko prepričani, da bodo tla svetlobna leta čistejša, kot so, kadar sesate »na roke«! Odgovor na vprašanje iz uvoda je zato preprost. Roomba je več kot vredna svojega denarja. In še namig za varčne. Pokukaj tule.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.