Ali kot študent potrebujem tiskalnik?

Young tired man relaxing and stretching at workplace.
Foto: cyano66 iz iStock

Tiskalnik je izredno uporabna zadeva. Ko je potrebno natisniti pravila pivske igre ali pa skopirati tisto stran zapiskov, ki je še nimaš, ga marsikdaj pogrešamo. Še posebej, če moraš zaradi tiste ene strani hoditi v tiskarno. Kaj pa če bi imeli študentje tiskalnik kar doma?

Odločiš še, da je čas, da napraviš enega izmed prvih odraslih nakupov. Prvi korak je, da preveriš cene tiskalnikov. In to je za veliko študentov, ki se skozi mesec prebivajo s študentskimi boni, tudi končni korak. Cene tiskalnikov niso tako visoke, medtem pa so kartuše krvavo drage.

A vseeno ostane vprašanje ali je tiskalnik ugodje za katerega bi se splačalo poseči globoko v denarnico in se odreči kakšnemu petkovemu žuranju. Pri tem vprašanju moramo pretuhtati naslednje argumente.

Argument proti tiskalniku

Če tiskaš enkrat na mesec in še po možnosti v večjih količinah, so tiskarne tvoj najboljši prijatelj. Tam se dokaj poceni stiska debel skupek nasekljanih trupel dreves in še opozorilo, da je tiskalnik brez črne barve, ti ne bo popilo vseh živcev. Tiskanje v tiskarni je še posebej ceneje, če moraš natisniti plakate ali tiskati na unikaten papir.

Povprečna cena črno belega tiska na enem A4 papirju se približno giba od 3 do 9 centov (študentje imajo tudi velikokrat popust na tiskovine). Če vzamemo sredinsko približno ceno bi te tisk 100 strani prišel 6 evrov, kar je ceneje kakor tisk na ceneni tiskalnik doma. Tiskarne bodo hitreje stiskale večjo količino tiskovin kot domači tiskalnik.

Argumenti za tiskalnik

Ko je tiskanje opravilo, ki ga opravljaš večkrat na teden (ali celo dnevno) in rabiš vročo, svežo kopijo v nekaj minutah ali pa vsaj urah, prikladnost hitro premaga ceno. Seveda tu govorimo o manjših tiskovnih opravilih kot stran ali dve. Še posebej pride tiskalnik prav, če je prva tiskarna precej oddaljena. Cena tiska 100 A4 strani na domačen tiskalniku katerega cena bi bila 40 evrov, je okoli 8 centov (+ papir) na stran, kar je prijetna cena glede na, kako hitro si priskrbiš nujni dokument. Večkratni obiski tiskarn tudi prinaša potne stroške in neprijetno nošenje tiskovin naokoli.

Toda vse se obrne na glavo, če kupiš dražji tiskalnik (okoli 200 evrov). Najprej šok pri ceni, a če je tiskanje dnevnica, te lahko pomirimo z dejstvom, da bo na takem tiskalniku tiskanje stalo okoli 1 cent na A4 stran. Kar pomeni 1 evro na 100 strani. Takšne, malce dražje, a produkcijsko cenejše tiskalnike najdeš pri znamki Brother.

Primerjavo lahko zaključimo s preprosto številko. Če bo število tiskovin na mesec manjše od 100 strani in bo šlo za večje tiskarske operacije, so tiskarne tvoj najboljši prijatelj. Ko pride do dnevnega tiskanja, nujo po hitrem tisku in majhni količini tiskovin, pa je lahko domači tiskalnik kaj kmalu tvoj novi sostanovalec. Kaj pa strošek? Beri naprej!

Sotrpini proti cenam tiskalnikov

Toda kako lažje pokriti stroške nakupa in vzdrževanja? Odgovor leži (kakor pri mnogih študentskih problemih) v sobivanju. Skorajda vsak študent biva s sostanovalci ali pa v študentskem domu. Preveri, če so med tvojimi cimri sotrpini in skupaj pokrijte stroške nakupa, papirja in kartuš.

Našim bralcem smo priborili 5 % popust z veljavno študentsko izkaznico.

Če se sotrpini strinjajo in je poseg v denarnico že odločen, vam za lažji nakup in izbiro priskoči na pomoč Brother. Brother ima na volj mnoge tiskalnike za različne potrebe in skrb za okolje jim ni tuje, saj skrbijo za reciklažo kartuš in tonerjev (in to brez stroškov).

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Prejšnji članekPripravljeni na poletje?
Naslednji članekTop triki za pakiranje
logo Secop

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.