Top triki za pakiranje

Pakiranje zveni kot najenostavnejša stvar na svetu. Pa vseeno večina ljudi na dopustu ugotovi, da so nekaj pozabili doma ali da za tisto preprosto ni bilo prostora.

Napiši si seznam

Pogosto se na določeno stvar spomnimo in v množici vseh predpotovalnih skrbi nanjo spet pozabimo. Najbolj pogosto pozabljene stvari so zobna ščetka in pasta, nogavice, sončna očala, krema za sončenje, kapa, pižama, britvice in dezodorant. Dobro premisli, kaj in koliko potrebuješ. Res potrebuješ pet parov čevljev? Preveri še vremensko napoved in poskrbi za primerna oblačila.

Vnaprej načrtuj oblačila

Če spakiraš kose oblačil, ki jih lahko kombiniraš med sabo, se ti število možnih oprav drastično poveča brez porabe dodatnega dragocenega prostora. Namesto da tri dni nosiš enak komplet, preprosto naključno menjuj posamezne kose. Ne pozabi tudi na plastično vrečko za umazana oblačila.

Kupi potovalne velikosti toaletnih izdelkov

Če potuješ le za 10 dni, ne potrebuješ polliterskega šampona, balzama in gela za tuširanje. To še posebej velja za letalski promet, saj na krov letala ne smeš prinesti več kot 100 ml posameznih tekočin in 1 liter vseh skupaj. Ti izdelki pa morajo biti v prozorni plastični vrečki ali torbici, ki se lahko odpira in zapira. Če boš bival v hotelu, lahko brez skrbi spustiš šampon in balzam. Tudi zobno pasto lahko kupiš povsod.

Primeren kovček

Če potuješ z letalom, si kupi manjši kovček, ki ga še sprejmejo v osebno prtljago (carry on). Pogosta dimenzija je 55x40x23 cm, toda za vsak slučaj mere preveri na spletni strani letalskega prevoznika. Ryanair je to dimenzijo letos zmanjšal na le 40x25x20 oziroma na velikost torbe za prenosnik. Za lažji prenos po letališču pomagajo tudi kolesa in teleskopski ročaj. Pomisli tudi, kako boš kovček nosil, in zloži težje predmete na dno. Vlaki nimajo večjih omejitev, toda več manjših kovčkov in torbic bo lažje nositi in zložiti na police.

Obleke zlagaj v rolo

Najbolj učinkovita tehnika pakiranja oblek je rolanje. Dva ali tri kose oblačil zloži enega na drugega, zlikaj, da bodo čisto sploščeni, in vse skupaj zvij v rolo. To bo boljše izrabilo prostor v kovčku, preprečilo pa bo tudi gubanje. Krhke izdelke, ki se lahko zlomijo, zavij v nogavice in vstavi v čevlje.

Vakumsko pakiranje debelejših oblačil

Če potrebuješ puloverje, jakne in podobne debelejše kose, si lahko za med 10 in 20 evrov kupiš vakumske vrečke. Vanje vstaviš obleke, jih zapneš in s hišnim sesalcem ali priloženo pumpo izsesaš zrak. To bo zmanjšalo njihov volumen za do 75 %! Isto vrečko pa lahko tudi uporabiš za umazano perilo.

Potovalna denarnica

Doma smo vajeni v eno denarnico nabasati vse, da poka po šivih, in to stiščati v zadnji žep #junkinthetrunk. To pa je odlična tarča za žeparje. Nabavi si tanko denarnico za okoli vratu, ki bo za denar, in dodatno za dokumente, ki jih ne nosiš vedno s sabo. Letalske karte prejmeš tudi v .pkpass datoteki, ki jo lahko uporabiš na telefonu (z aplikacijo PassWallet za Android in brez dodatne aplikacije na iOS). Za vsak slučaj pa si še natisni kopijo, če ti zmanjka baterije.

Adapterji in razdelilci

Če potuješ izven meja EU, preveri, kakšen električni priključek uporabljajo v ciljni državi. V vsakem primeru pa ne pozabi vseh adapterjev in če potuješ z drugimi tehničnimi navdušenci še razdelilec. Ne pozabi tudi na slušalke, prenosno baterijo (powerbank) in nabor e-knjig, mp3-jev in videov.

Glavni urednik

Prejšnji članekAli kot študent potrebujem tiskalnik?
Naslednji članekKaj Primark pravzaprav prinaša?
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.